Pražena piščančja jetrca
Print Friendly, PDF & Email

Jetrca so zelo hitro in enostavno pripravljeno kosilo, vendar da bodo mehka in sočna, moramo vseeno upoštevati par malih skrivnosti – tako glede tega kako dolgo se pražijo, kot glede dodajanja začimb oziroma predvsem dodajanja soli.
Tako bomo sedaj skupaj naredili res sočna, mehka in božansko okusna pražena piščančja jetrca.

Pražena piščančja jetrca

Pripomočki za pražena piščančja jetrca:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pražena piščančja jetrca:

Za 3 osebe:

  • 600 g piščančjih jetrc
  • 2 večji čebuli (250 g)
  • 4 stroki česna
  • 1/2 žličke mlete rdeče paprike
  • 1 žlička gorčice (domača gorčica)
  • sol
  • poper
  • 1 ščepec timijana
  • 3 žlice olja ali 1 žlica masti

Postopek za ražena piščančja jetrca:

S pripravo praženih piščančjih jetrc pričnemo tako, da čebulo narežemo na tanke kobarje in jo popražimo na olju ali masti. Jaz sem tokrat uporabila ocvirkovo mast. Tik preden končamo s praženjem, dodamo na drobno nasekljan česen in popražimo samo še toliko, da česen zadiši. 20 sekund do pol minute je ponavadi dovolj.

Pražena piščančja jetrca

Jetrca narežemo na poljubno velike koščke. Mi imamo radi drobno narezane rezine, določeni jih prerežejo samo na štiri ali šest delov.

Pražena piščančja jetrca

Ko sta čebula in česen dobila lepo, rahlo zlato – rjavkasto barvo, dodamo narezana jetrca, dobro premešamo in povečamo temperaturo. Jetrca se namreč pražijo le 4 do 5 minut na malo višji temperaturi, da ne postanejo trda.

Pražena piščančja jetrca

Sedaj lahko dodamo poper, mleto rdečo papriko in timijan, nikakor pa jih še ne solimo. Jetrca namreč solimo čisto na koncu praženja – zopet, da ne postanejo trda.

Pražena piščančja jetrca

Tik pred koncem praženja dodamo žlico gorčice. Jaz najraje uporabim domačo gorčico, ki ima res močan okus ter solimo. Pustimo minuto ali dve, da se vsi okusi povežejo ter pražena piščančja jetrca takoj postrežemo s poljubno prilogo.
Priležejo se razno-razne krompirjeve priloge, od pire krompirja do krompirjeve solate, pečena polenta; pri nas imamo še posebej radi pečen krompir v olupku s prelivom.

Pražena piščančja jetrca

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor