Polpeti iz rdeče pese
Print Friendly, PDF & Email

Rdeča pesa je zadnjih nekaj dni kar pogosto na mojem jedilniku. Dobila sem jo malo preveč pri kmetu in sedaj poizkušam različne recepte iz nje. Do sedaj sem jo uporabila že v smoothiju iz rdeče pese, v namazu iz rdeče pese ter v odličnih polpetih, za katere vam recept predstavljam danes. Polpeti so res božanski, narejeni zelo hitro iz rdeče pese in čičerike. Seveda je pomembna dobra predpriprava. Jaz skuham rdečo pesov ekonom loncu, ker je hitreje in potem peso uporabim v različnih receptih. Čičeriko pa lahko tudi prej skuhate ali uporabite tisto iz konzerve.

Polpeti so zelo dobro kosilo, zraven katerih lahko ponudite različne pireje ali pa polpete ponudite v bombetki kot burger.

 

Pripomočki za polpete iz rdeče pese:

  • palični mešalnik s posodo

Pripomočki za polpete iz rdeče pese

za cca. 8 polpetov (za 1- 2 osebi):

  • 150 g kuhane čičerike
  • 60 g kuhane rdeče pese (ena manjša pesa)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici drobtin (cca. 25 g)
  • ščepec soli
  • začimbe po okusu (jaz sem dodala 1/3 žličke rožmarina)
  • kokosovo olje ali olje za peko

Kako naredimo polpete iz rdeče pese

Rdečo peso je potrebno naprej skuhati. Jaz to naredim že dan prej, kar v ekonom loncu, ker se zelo hitro skuha (cca. 20 minut). Pred kuhanjem rdečo peso umijem in jo dam v posodo za kuhanje ter jo zalijem z vodo, toliko, da je pesa pokrita. Če boste rdečo peso kuhali v navadnem loncu, se kuha malo več kot pol ure, odvisno od velikosti. Malo proti koncu kuhanja z vilicami poizkusite, če se vilice že lepo zapičijo vanjo. Ko je pesa kuhana, jo z nožem olupim. V posodo od paličnega mešalnika dam rdečo peso in vse ostale sestavine ter zmešam.

Ko je masa za polpete zmešana, jo pustim par minut počivati (cca. 5 minut). V ponev dam kokosovo olje in počakam, da se ponev malo segreje. Iz posode z žlico jemljem maso in jo v roki oblikujem v polpete. Masa mora biti takšna, da se ne prijemlje nič na roke. Če se preveč prijemlje, dodamo še malo drobtin.

Pesine polpete pečem na vsaki strani toliko časa, da se zapečejo (cca. 5  minut). Ne oblikujte preveč debelih polpetov, da se bodo lahko spekli.

Odlično kosilo je pripravljeno.

Dober tek!

Poleg polpetov priporočam zelenjavni golaž ali pire iz kolerabe in domačo solato.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor