Polpeti iz polente
Se kdaj sprašujete “kaj narediti za prilogo in da ni čisto običajna zadeva?”.
Polpeti iz polente so hitra in enostavna rešitev. Prav tako pa izredno okusni, saj polenti dodamo zeliščno maslo ter sir, ob pečenju pa dobijo hrustljavo skorjico.
Pripomočki za polpete iz polente:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za polpete iz polente:
Za 4 osebe:
- 8 žlic koruznega zdroba
- 4 dl vode
- sol
- poper
- 1 jajce
- 1 ščepec curry začimbe
- 25 g zeliščnega masla
- 100 g ribanega sira (poljubnega)
- krušne drobtine (opcijsko)
Postopek za polpete iz polente:
Vodo, kateri po okusu dodamo sol, zavremo in nato vmešamo koruzni zdrob (ali instant polento).
Na manjši temperaturi pokuhamo za 2 minuti, nato dodamo zeliščno maslo, curry ter poper.
To polento ohladimo na sobno temperaturo (vmes večkrat premešamo, da se zgoraj ne naredi trda kožica) ter dodamo jajce in riban sir. Jaz sem vzela mocarelo, lahko pa uporabite katerikoli sir po vaši želji.
Dobljeno polentino maso dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Če se nam zdi premokra za oblikovanje polpetov si pomagamo tako, da dodamo žlico ali dve krušnih drobtin.
Iz dobljene mase med dlanmi oblikujemo manjše polpete, ki ji polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
Polpete iz polente pečemo 15 minut v naprej ogreti klasični pečici na 190 °C.
Polpeti iz polente so malo drugačna, a super priloga k vsaki mesni jedi, prav tako pa so lahko samostojni obrok k porciji sezonske solate in z dodatkom raznih omak:
Omaka iz pečenih rdečih paprik
Kremna gorčična omaka
Gobova omaka s slanino
Dober tek 🙂