Počasi pečena govedina v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Govedina, ki se kar topi v ustih, a ima zapečeno zgornjo skorjico? Govedina pri kateri ne potrebujete noža, le vilice? Po tem postopku boste imeli na krožniku ravno takšno meso in boste resnično uživali v obroku.

Pripomočki za počasi pečeno govedino v pečici:

  • pečica
  • papir za peko
  • palični mešalnik

Sestavine za počasi pečeno govedino v pečici:

Za 3 osebe:

  • 1 kg govejega mesa (lahko goveja pleča)
  • 2 dl jušne osnove
  • 2 dl belega vina (suho vino)
  • 3 korenčki
  • 1 večja paprika
  • 1 čebula
  • 4 stroke česna
  • 100 g gomoljne zelene
  • 100 g pora
  • 100 g cvetače
  • sol
  • poper
  • česen v prahu
  • 2 žlici olja

Postopek za počasi pečeno govedino v pečici:

Meso najprej natremo s soljo, poprom in česnom v prahu. Polijemo ga z oljem in pustimo 30 minut v tej marinadi. Pripravimo si vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili. Vrsto zelenjave lahko prilagajamo glede na sezono le te.

V pekač, ki ga premažemo z oljem, na dno najprej nadevamo tanko plast zelenjave, na to položimo meso in okoli zopet ostali del zelenjave, ki jo bomo kuhali skupaj z mesom. Nekaj poljubne zelenjave si prihranimo za konec pečenja, da jo bomo imeli kot prilogo.

Pripravimo si jušno osnovo ter belo, suho vino. Če nimamo prave jušne osnove, lahko vzamemo tudi domačo slano vegeto in jo prelijemo z vročo vodo.

Meso z zelenjavo prelijemo z jušno osnovo in vinom, pekač pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo, če pokrova nimamo ter damo v ventilacijsko pečico za 30 min na 200 °C.

Po 30 minutah temperaturo v pečici zmanjšamo na 130 °C in tako pečemo oz. kuhamo meso z zelenjavo 3,5 ure. Vmes mešanje ni potrebno.

Po treh urah vzamemo pekač iz pečice ter ločimo meso od zelenjave in tekočine. Meso pustimo v pekaču ter mu dodamo prilogo po našem okusu, ki jo bomo zapekli skupaj z mesom (lahko krompir, ki ga prej skuhamo. Lahko po želji korenček, papriko, česen, čebulo, cvetačo, itd.), kuhano zelenjavo s tekočino pa prelijemo v posebno posodo.

Zelenjavo in tekočino s paličnim mešalnikom zmiksamo v enotno omako, meso z željeno prilogo pa damo ponovno v že segreto klasično pečico na 210 °C za 20 do 30 minut. V tem času se bo zelenjava delno zmehčala (ne razkuhala ali prepekla), meso pa bo dobilo lepo zapečeno skorjico.

Ko vzamemo govedino s prilogo iz pečice, jo pustimo 5 minut počivati, nato postrežemo. Meso bo tako mehko, da skoraj ne boste rabili noža za rezanje 😊

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor