Piščančja krilca z bučkami in rižem
Za to kako na hitro pripraviti okusna in sočna piščančja krilca ob katerih se boste sladko oblizovali je recept čisto preprost – dušite jih na nizki temperaturi in se prilagodite lastnostim sestavin tako, da bodo s prehranskega vidika sprejemljive tudi za telo. Tako pripravljeno meso vaš prebavni trakt varuje tudi pred vse pogostejšim pojavom rakastih obolenj do katerih prihaja tudi zaradi prepečenega mesa in na olju prepražene ali zažgane čebule.
Piščančja krilca z bučkami in rižem – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- širša ponev za peko
- vilice in žlica za obračanje
- posoda za kuhanje riža
- kuhinjska merica
Piščančja krilca z bučkami in rižem – sestavine:
- 600 700 g zgornjih delov piščančjih krilc (7 do 8 kosov)
- 300 g mlade bučke
- čajna žlička sladke mlete paprike
- čajna žlička mešanice suhih domačih zelišč (timijan, šetraj, zelena, origano, luštrek, peteršilj, rožmarin)
- pol čebule (manjša kar cela)
- sol po okusu
- 2 jušni žlici sezamovega olja
- voda za dolivanje (cca 1dl postopno)
- 2 zrna česna
- sveže mlet poper
- malo oljčnega olja za okus (po želji)
Priloga:
- 2,5 dl dolgozrnatega parabold riža (200 g)
- 3 kratna količina vode za kuhanje
- sol po okusu
Količine so primerne za dve osebi, čas priprave 30 do 40 minut.
Piščančja krilca z bučkami in rižem – postopek priprave
V vrečko z krilci nasipajte čajno žličko sladke mlete paprike, čajno žličko zdrobljene mešanice suhih domačih zelišč, sol po okusu in dve jušni žlici sezamovega olja. Vrečko z zgornje strani zaprite tako, da jo večkrat zavrtite. V njej naj ostane toliko zraka, da boste sestavine v vrečki lahko lepo vrteli in jih dobro premešali. Zmes naj nato počiva nekaj časa, da se sestavine lepo povežejo.
Oprano bučko po dolžini ne povsem do konca prerežite na dva dela in jo narežite na rezine (če imate več manjših bučk lahko rezine ostanejo kar okrogle). Čebulo očistite in narežite na poljubne kose.
V trikratno količino osoljene vode dajte kuhat 2,5 dl dolgozrnatega riža. Pristavite ponev za pečenje z malo vode. Vanjo zložite marinirana piščančja krilca in preko stresite narezano čebulo. Pecite na tihem ognju pol pokrito in po potrebi prilijte vode.
Po 15 minutah krilca obrnite in podušite še z druge strani. Dušite pol pokrito in po potrebi premešajte ali dolijte kakšno kapljico vode. Narezane bučke dodajte ko so krilca že skoraj pečena saj jih ni potrebno termično obdelovati predolgo. Če želite res okusno, sočno in hrustljavo prilogo naj bodo bučke pripravljene “al dente”.
Na drobno sesekljajte dva zrna česna in jih z nekaj žlicami oljčnega olja posipajte po vrhu krilc. Premešajte.
Krilca ločite od bučk na eno stran ponve, na drugi pa pustite samo dušene bučke. Preko bučk dodajte riž in sestavine rahlo premešajte. Po potrebi in lastnem okusu še začinite z sveže mletim poprom.
Med dušenjem pripravite sezonsko svežo solato. K obroku se poda tudi kozarec temnega vina. Pred obrokom pa je seveda obvezen kozarec mlačne vode za boljšo prebavo.