Pire iz zelene in krompirja
Print Friendly, PDF & Email

Pire iz gomoljne zelene in krompirja je glede okusa res nekaj posebnega. Ko sem ga prvič delala sem ga naredila iz polovice krompirja in polovice zelene. Drugič sem pire naredila iz več zelene in je bil tako okus po zeleni bolj izrazit. Zato lahko okus po zeleni prilagajate po svojem okusu. Za okus sem v pire zamešala še malo rastlinske margarine in žlico rastlinskega napitka, to pa zato, ker pri nas ne smemo uživati mlečnih izdelkov. Sicer lahko uporabite tudi maslo in navadno, kravje mleko.

Zelena vsebuje zelo veliko vitamina C in folne kisline. Tudi krompir ima kar veliko vitamina C ter vitamina D. Tako, da ju kar vključite v prehrano, telo vam bo hvaležno.

Pire iz gomoljne zelene in krompirja se bo odlično podal k zelenjavnemu golažu ali polnjenim paprikam.

Pripomočki za pire iz zelene in krompirja:

 • posoda za kuhanje (jaz sem uporabila ekonom lonec)
 • nož in deska
 • žlica
 • tehtnica
 • lupilec za zelenjavo
 • tlačilka za krompir (jaz sem uporabila vilice)
 • lahko tudi cedilo

Sestavine za pire iz zelene in krompirja

Za 2 osebi:

 • 350 g gomoljne zelene
 • cca. 170 g krompirja
 • sol po okusu
 • pol žlice margarine ali masla
 • 1 – 2 žlici rastlinskega napitka ali mleka (če imate občutek, da je pire preveč suh, drugače izpustite mleko – jaz sem dala 1 žlico rastlinskega napitka)

Kako se naredi pire iz zelene in krompirja

Gomoljno zeleno najprej obrežem z nožem. Obrezano (olupljeno) zeleno nato narežem na manjše kocke. Tudi krompir umijem in ga olupim z lupilcem ter ga narežem na približno tako velike manjše kocke, kot sem to storila z zeleno. Kosi zelene in krompirja naj bodo enaki, da se bodo oboji istočasno skuhali.

Narezana krompir in zeleno malo umijem pod tekočo vodo (pomagam si s cedilom) in ju položim v posodo za kuhanje (v mojem primeru v ekonom lonec). Vse skupaj še malo posolim in dam kuhat. V ekonom loncu se krompir in zelena kuhata 15 minut (če imate navadno posodo za kuhanje, se krompir in zelena kuhata cca. 20 – 25 minut (z vilicami po 20 minutah poskusite, če sta že kuhana – morata biti mehka).

Ko se krompir in zelena skuhata, previdno odlijem vodo, pri čemer si pomagam s cedilom in zelenjavo odcedim. Odcejeno zelenjavo vrnem nazaj v posodo za kuhanje in ju pretlačim v pire. To lahko storite s tlačilko za krompir ali pa z vilicami, kot jaz.  Dodam še pol žlice rastlinske margarine (lahko dodate tudi maslo). Mleko ali rastlinski napitek  (1-2 žlici) dodajte po občutku in ponovno premešajte in pretlačitee pire iz gomoljne zelene in krompirja.

Pire iz gomoljne zelene in krompirja je že na mizi. Zraven lahko ponudite zelenjavni golaž ali drugo poljubno jed. Priporočam tudi veganske polpete iz bučk. Zelo lepo se poleg pireja poda tudi solata iz stročjega fižola.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor