Popečena zelenjava brez dodanega olja ali maščob
Print Friendly, PDF & Email

Na hitro popečena zelenjava ohrani še vedno dosti vitaminov in mineralov, katere z dolgo termično obdelavo skorajda povsem uničimo. Pri tej tehniki pa niti ne potrebujemo maščobe, saj si pomagamo z vodo in tekočino, ki jo zelenjava ob termični obdelavi sama odda. Tako imamo pripravljeno odlično vitaminsko in zelo nizko kalorično prilogo k vsakršni jedi.

Pripomočki za popečeno zelenjavo brez dodanega olja ali maščob:

  • Ni posebnih pripomočkov

Sestavine za popečeno zelenjavo brez dodanega olja ali maščob:

Za 4 osebe:

  • 100 g brokolija
  • 100 g brstičnega ohrovta
  • 100 g paprike
  • 150 g šampinjonov
  • 50 g pora ali čebule
  • ščepec curry začimbe
  • domača vegeta (začimbna mešanica)
  • sol
  • poper
  • 0,5 dl vode

Postopek za popečeno zelenjavo brez dodanega olja ali maščob:

Pripravimo, operemo in očistimo si vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili.

Narežemo jo na poljubno velike kose. Jaz sem uporabila por, papriko, brokoli, brstični ohrovt in šampinjone. Dodate ali odvzamete pa lahko katero koli drugo poljubno zelenjavo.

Vso narezano zelenjavo damo v ponev z neoprijemljivim dnom, zalijemo z 0,5 dl vode in pokrijemo s pokrovko.

Tako zelenjavo dejansko kuhamo v pari (dušimo) na majhni temperaturi 5 minut. V tem času se zelenjava zmehča v pari ob izhlapevanju vode. Nato odstranimo pokrovko, šele sedaj zelenjavo solimo, popramo, dodamo ščepec curry začimbe in ščepec domače vegete. Premešamo, povišamo temperaturo grelne plošče in za par minut zelenjavo še rahlo zapečemo.

Takoj odstavimo iz grelne površine in serviramo. Zelenjava bo še malce hrustljava in nikakor ne razpadla ter uvela. Prav tako pa bo ohranila večino svoje naravne barve, vitaminov in mineralov.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor