Novoletna sarma
Print Friendly, PDF & Email

Kislo zelje je zelo uporabno in zdravo živilo v zimskih mesecih. Eden od načinov priprave zelja so tudi sarme, ki jih največkrat pripravimo še v starem letu in jih pojemo v novem letu, da nam preženejo nadležnega mačka. Pripravimo jih z rižem in mletim mesom v velikem loncu, pogrete naslednji dan pa so najboljše.

Novoletna sarmaNovoletna sarma – pripomočki:

  • oster nož, žlica
  • deska za rezanje
  • en velik in en manjši lonec
  • večja plastična posoda
  • manjša ponev

Novoletna sarma – sestavine

(za cca. 8 oseb)

  • 1 cela glava kislega zelja
  • 20 dag na koščke narezane slanine
  • lonček kisle smetane

Za nadev:

  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 10 dag dolgozrnatega riža
  • 1 čebula
  • začimbe: sol, poper, peteršilj, mleti česen
  • 2 dl jušne osnove
  • 1,5 dl vode

Za omako:

  • 1 liter jušne osnove
  • 3 žlice pasiranega paradižnika
  • sol, poper, sladka paprika v prahu, lovorov list, majaron, mleti česen

Novoletna sarma – priprava:

Liste kislega zelja ločimo, jih operemo pod hladno vodo (če želimo bolj kisle same, ne rabimo splakovat).

Pripravimo nadev. Na nekaj žlicah olja prepražimo riž, da malo postekleni in ga zalijemo z 1,5 dl vode. Na nizkem ognju kuhamo, da voda izpari in se riž skuha nekje do polovice. Ohladimo. V večji plastični posodi zmešamo mleto meso, ohlajen riž, prepraženo čebulo in začimbe.

novoletna sarma 1

Ostanke kislega zelja, ki so nam ostali, ko smo ločili liste sesekljamo na drobno sesekljamo (pri nas doma nam je ostalo od kosila malo praženega kislega zelja , ki smo ga uporabili namesto sesekljanih ostankov. Na dno velikega lonca damo to sesekljano zelje, na vrh pa na na koščke narezano slanino.

novoletna sarma 2

Nato se lotimo nadevanja sarmic.

Vzamemo list zelja, odrežemo oddebeljen del, pazimo, da list ostane cel. Če je list večji, ga lahko tudi prerežemo. Nato vzamemo večjo žlico nadeva, jo damo na list in ga zavijemo tako, da nam nadev ne pada ven.

novoletna sarma 3

Zvito sarmo položimo v lonec. Tako ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka nadeva.

novoletna sarma 4

Nato pripravimo še omako. V manjši lonec dam jušno osnovo, pasiran paradižnik in vse začimbe in kuhamo, da zavre.

novoletna sarma 5

Omako vlijemo v večji lonec s sarmami, po vrhu damo še nekaj sesekljanega zelja in lovorov list. Kuhamo približno eno uro.

novoletna sarma 6

Postrežemo lahko z žlico kisle smetane. Naj vam novoletna sarma prežene mačka in poskrbi za prijeten kulinaričen začetek novega leta. Pa dober tek!

novoletna sarma 7

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor