Novoletna sarma
Kislo zelje je zelo uporabno in zdravo živilo v zimskih mesecih. Eden od načinov priprave zelja so tudi sarme, ki jih največkrat pripravimo še v starem letu in jih pojemo v novem letu, da nam preženejo nadležnega mačka. Pripravimo jih z rižem in mletim mesom v velikem loncu, pogrete naslednji dan pa so najboljše.
Novoletna sarma – pripomočki:
- oster nož, žlica
- deska za rezanje
- en velik in en manjši lonec
- večja plastična posoda
- manjša ponev
Novoletna sarma – sestavine
(za cca. 8 oseb)
- 1 cela glava kislega zelja
- 20 dag na koščke narezane slanine
- lonček kisle smetane
Za nadev:
- 500 g mletega mešanega mesa
- 10 dag dolgozrnatega riža
- 1 čebula
- začimbe: sol, poper, peteršilj, mleti česen
- 2 dl jušne osnove
- 1,5 dl vode
Za omako:
- 1 liter jušne osnove
- 3 žlice pasiranega paradižnika
- sol, poper, sladka paprika v prahu, lovorov list, majaron, mleti česen
Novoletna sarma – priprava:
Liste kislega zelja ločimo, jih operemo pod hladno vodo (če želimo bolj kisle same, ne rabimo splakovat).
Pripravimo nadev. Na nekaj žlicah olja prepražimo riž, da malo postekleni in ga zalijemo z 1,5 dl vode. Na nizkem ognju kuhamo, da voda izpari in se riž skuha nekje do polovice. Ohladimo. V večji plastični posodi zmešamo mleto meso, ohlajen riž, prepraženo čebulo in začimbe.
Ostanke kislega zelja, ki so nam ostali, ko smo ločili liste sesekljamo na drobno sesekljamo (pri nas doma nam je ostalo od kosila malo praženega kislega zelja , ki smo ga uporabili namesto sesekljanih ostankov. Na dno velikega lonca damo to sesekljano zelje, na vrh pa na na koščke narezano slanino.
Nato se lotimo nadevanja sarmic.
Vzamemo list zelja, odrežemo oddebeljen del, pazimo, da list ostane cel. Če je list večji, ga lahko tudi prerežemo. Nato vzamemo večjo žlico nadeva, jo damo na list in ga zavijemo tako, da nam nadev ne pada ven.
Zvito sarmo položimo v lonec. Tako ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka nadeva.
Nato pripravimo še omako. V manjši lonec dam jušno osnovo, pasiran paradižnik in vse začimbe in kuhamo, da zavre.
Omako vlijemo v večji lonec s sarmami, po vrhu damo še nekaj sesekljanega zelja in lovorov list. Kuhamo približno eno uro.
Postrežemo lahko z žlico kisle smetane. Naj vam novoletna sarma prežene mačka in poskrbi za prijeten kulinaričen začetek novega leta. Pa dober tek!