Najboljši krompirjev golaž z govedino za prste obliznit
Print Friendly, PDF & Email

Vsak naredi golaž po svoje in na spletu lahko najdemo na tisoče receptov za golaže. Toda ta je meni res najboljši krompirjev golaž (z dodatkom govedine). Takoj moram opozoriti, da je priprava dolgotrajna, ni ravno jed, ki bi jo dal kuhati in pustil na štedilniku, medtem pa s kolegico počasi pil kavo, vendar je 100-odstotno vreden vsake minute truda. Pravijo, da fotografija govori več kot tisoč besed. In v tem primeru to zagotovo drži! 🙂

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznit

Najboljši krompirjev golaž z govedino za prste obliznit – pripomočki:

  • srednje velik lonec
  • kuhalnica, kuhinjska deska in nož
  • posoda
  • sekljalnik

Najboljši krompirjev golaž z govedino za prste obliznit – sestavine:

  • 500 g govedine
  • jušna žlica svinjske masti (lahko tudi olja po želji)
  • žlička olja (po želji)
  • 2 večji čebuli
  • 2 stroka česna
  • 0,5 dl rdečega vina
  • ena sveža rdeča paprika
  • dva večja krompirja
  • nekaj korenja (dva do trije)
  • vejica svežega rožmarina
  • žlička soli
  • pol žličke popra
  • pol žličke čilija (ni nujno)
  • žlička začimbne mešanice
  • žlička mlete sladke paprike
  • vejica svežega timijana
  • nekaj stebel svežega drobnjaka (lahko tudi peteršilja)
  • 500 do 750 ml vode (lahko tudi jušne osnove)
  • lovorjev list

Najboljši krompirjev golaž z govedino za prste obliznit – priprava:

Meso narežemo na večje kocke, posolimo in popopramo, prelijemo z malce olja ter pustimo stati 15 minut.

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznitNa ponvi segrejemo maščobo (olje ali svinjsko mast) in na hitro popečemo meso. Odstavimo ga v posodo ali krožnik ter pokrijemo s folijo ali krpo.

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznit

Med peko mesa pripravimo zelenjavo.

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznit

Zelenjavo sesekljamo. Na maščobo, kjer smo popekli meso, stresemo zelenjavo in premešamo. Dodamo tudi lovorjev list, timijan, drobnjak in rožmarin.

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznit

Približno petnajst minut dušimo in ves čas mešamo. Solimo in popopramo, dodamo še čili (ni nujno). Občasno lahko zalijemo z malce vode. Nato vrnemo meso. Zalijemo z vinom in počakamo, da izhlapi. Dodamo še mleto papriko in mešanico začimb. Premešamo in kuhamo 45 minut, pri čemer vsakih 10 minut premešamo in zalijemo s 150 ml vode. To počnemo ves ta čas – po malem dodajamo vodo. Ne naenkrat, po malem, to je res res res pomembno! 🙂

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznit

Potem dodamo na kose narezan krompir. Dodamo še malce svežega drobnjaka ali peteršilja. Ko zavre, kuhamo še 20 minut. Posolimo po želji in kuhamo še 5 do 10 minut.

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznit

Golaž je pripravljen. Njamiii, po hiši že takooo diši, da je najtežji del šele pred nami: le kako se upreti tem omamnim dišavam, še preden se golaž ohladi? 🙂 Dober tek!

Najboljsi krompirjev golaz z govedino za prste obliznit

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor