Mesna štruca z bučkami
Rada pripravim bučkine polpete z različnimi dodatki. Tokrat sem bučkam poskusila dodati mleto meso in nastala je zelo sočna in okusna mesna štruca. Seveda lahko iz te mase pripravimo tudi polpete, ki jih po želji ocvremo v olju, a sama sem se odločila za bolj zdravo različico v pečici in za štruco, ki je hitreje oblikovana, kot polpeti. Če boste na pekač k mesni štruci dodali še kocke krompirja, se bo kosilo pripravilo tako rekoč samo.
Mesna štruca z bučkami – pripomočki:
- pekač v velikosti pečice
Mesna štruca z bučkami – sestavine
Za 3 – 4 osebe:
- 500 g mletega svinjskega mesa
- 500 g očiščenih bučk
- 1 žemlja
- 100 ml toplega mleka
- 1 jajce
- 30 g sira
- peteršilj
- sol
- poper
Mesna štruca z bučkami – postopek
Bučke očistimo, olupimo in naribamo v skledo. Osolimo in pustimo toliko časa, da spustijo vodo.
Tačas na kocke narežemo žemljo ali beli kruh, ki naj bo star vsaj kakšen dan in ne svež. Krušne kocke damo v skledo in prelijemo s toplim mlekom. Bučke ožamemo. Dodamo jih v skledo h kruhu.
V skledo dodamo še mleto meso, jajce in peteršilj, ki smo ga predhodno sesekljali. Solimo in popramo, a pazimo s soljo, saj smo bučke že solili.
Dodamo še drobno nariban sir. Po želji lahko sir tudi izpustimo.
Vse sestavine dobro premešamo ali pa kar z rokami zamesimo kot testo. Maso pustimo v hladilniku približno pol ure, da se vse sestavine dobro povežejo. Če je masa premehka, lahko dodamo malo drobtin. Iz mase oblikujemo štruco in jo položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Po želji lahko na istem pekaču spečemo tudi krompir. Na ta način bo celotno kosilo pripravljeno hitro in enostavno.
Pečemo približno 45 minut, pri 200 °C v navadni pečici oziroma tako dolgo, da se štruca lepo rjavo zapeče. Mesno štruco z bučkami narežemo na rezine in ponudimo s krompirjem ali drugo prilogo.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Preizkusite pripraviti tudi: