Polpeti iz bučk in korenčka
Print Friendly, PDF & Email

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bučke ne sodijo na krožnik, vas bo ta recept prepričal. Zlato zapečena skorjica, znotraj pa sočna sredica – jed, ki se lahko kosa tudi z zrezkom. Klasične polpete iz bučk popestrite s korenčkom in bučnimi semeni.

polpeti-iz-buck-in-korencka

Polpeti iz bučk in korenčka – pripomočki:

  • nož in deska
  • ribežen za grobo ribanje
  • ribežen za fino ribanje
  • žlica
  • skleda
  • ponev
  • lopatka

Polpeti iz bučk in korenčka – sestavine:

za 3 osebe

  • 1 večja bučka (približno 1 kilogramska)
  • 1 korenček
  • 2 jajci
  • približno 8 žlic drobtin
  • šopek peteršilja
  • žlica bučnic
  • malo sira
  • sol in poper
  • maščoba za cvrtje

Polpeti iz bučk in korenčka – postopek:

Bučko očistimo in grobo naribamo. Dodamo še drobno nariban korenček. Solimo in pustimo, da spusti vodo.

polpeti-iz-buck-in-korencka

Bučke dobro ožamemo. Dodamo jajca, nasekljan peteršilj, nariban sir, poper, grobo narezane bučnice in malo drobtin. Z rokami dobro pregnetemo. Postopoma dodajamo drobtine, dokler ni zmes kompaktna. Maso postavimo v hladilnik za približno 15 minut, da se sestavine prepojijo.

V ponvi segrejemo maščobo za cvrtje. Iz mase oblikujemo polpete in jih polagamo v vročo maščobo.

Po potrebi dodamo še več drobtin. Polpeti ne smejo biti pretanki, sicer ne bodo dovolj sočni. Na vsaki strani jih cvremo nekaj minut oziroma tako dolgo, da postanejo zlato rjave barve. Ponudimo s krompirjem, majonezno ali smetanovo omako, ajvarjem ali pa le s kosom svežega kruha. Zraven so bo prilegel tudi kozarec hladnega piva.

polpeti-iz-buck-in-korencka

Polpete iz bučk in korenčka lahko pripravite tudi v pečici in se tako izognete cvrtju.
Polpete iz bučk in korenčka lahko pripravimo tudi na bolj zdrav način, in sicer v pečici. V tem primeru potrebujemo pekač, obložen s papirjem za peko in pečico, ogreto na 180°C. Polpete položimo na pekač in jih malo pokapamo s sončničnim oljem. Postavimo v pečico in pečemo, dokler ne dobijo lepe rjave barve. Po potrebi jih obrnemo, da se z obeh strani lepo zapečejo.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.7]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor