Mesni polpeti na dva načina
Print Friendly, PDF & Email

Mesni polpeti ali po domače “faširano meso”, so enostaven in okusen obrok, ki pa lahko z malo domišljije in zanimivimi dodatki postane zanimivo kulinarično doživetje. Če želite bolj zdravo različico, lahko mesne polpete spečete v pečici, sicer pa jih  ocvrite v ponvi.

Mesni polpeti na dva načina

Mesni polpeti – pripomočki:

  • dve skledi
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • ponev
  • pekač
  • papir za peko

Mesni polpeti – sestavine:

  • 500 g mletega mesa
  • 3-4 rezine belega kruha (star vsaj en dan)
  • čebula
  • mleko
  • 2 jajci
  • drobtine
  • belo olje
  • sir
  • sol, poper
  • peteršilj, česen in druge začimbe po okusu

Mesni polpeti – postopek:

Najprej narežemo čebulo in jo prepražimo na manjši količini olja. Pustimo, da se ohladi.

Mesni polpeti na dva načina

Rezine belega kruha (ali žemlje) narežemo na kockice in navlažimo z mlekom. Namesto belega kruha lahko uporabimo tudi kruh s semeni, da postanejo polpeti še bolj zanimiv in hrustljavi.

Mesni polpeti na dva načina

Za mleto meso lahko uporabimo kombinacijo svinjskega in govejega mesa ali le svinjsko.

Nasvet
V mesnici vedno prosite, da zmeljejo meso pred vami, saj lahko le tako vidite kakšno meso se bo znašlo na vašem krožniku, da vam ne bodo prodali mačka v žaklju.

Začinimo ga s soljo, poprom, strokom česna in drugimi začimbami po okusu. Posebej lepo se z mletim mesom sklada tudi sveži peteršilj, ki ga sama žal nisem imela pri roki in sem zato dodala timijan. Tudi prijeten barvni kontrast boste ustvarili s svežimi zelenimi dodatki.

Mesni polpeti na dva načina

V maso ubijemo še dve jajci in dodamo ohlajeno, prepraženo čebulo in dobro pregnetemo.

Mesni polpeti na dva načina

Dodamo navlažen kruh in ponovno pregnetemo. V kolikor se nam zdi, da je masa premokra oziroma preveč tekoča, dodamo malo drobtin.

Mesni polpeti na dva načina

Iz tako pripravljene mase oblikujemo polpete. Lažje jih bomo oblikovali, če bomo roke namočili z vodo. V polpete dodamo košček sira. V kolikor izberemo sir z več soli, temu primerno manj solimo samo maso za polpete.

Tako pripravljene polpete lahko termično obdelamo na dva načina.

Prvi način: priprava v pečici

Polpete povaljamo v drobtinah, jih zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko in jih pokapamo z oljem, da se bo skorjica zlato zapekla. Pečemo jih približno 20 minut pri 200 °C.

Mesni polpeti na dva načina

Drugi način: priprava v ponvi

Polpete položimo v ponev z vročim oljem in jih na vsaki strani cvremo približno 4 minute.

Mesni polpeti na dva načina

Postrežemo jih lahko s krompirjem, lepinjo ali zelenjavno polivko. Posebej lepo se podajo h kremni špinači in pire krompirju.

Mesni polpeti na dva načina

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 38 Povprečno: 4.3]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor