Mesni polpeti na dva načina
Mesni polpeti ali po domače “faširano meso”, so enostaven in okusen obrok, ki pa lahko z malo domišljije in zanimivimi dodatki postane zanimivo kulinarično doživetje. Če želite bolj zdravo različico, lahko mesne polpete spečete v pečici, sicer pa jih ocvrite v ponvi.
Mesni polpeti – pripomočki:
- dve skledi
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- ponev
- pekač
- papir za peko
Mesni polpeti – sestavine:
- 500 g mletega mesa
- 3-4 rezine belega kruha (star vsaj en dan)
- čebula
- mleko
- 2 jajci
- drobtine
- belo olje
- sir
- sol, poper
- peteršilj, česen in druge začimbe po okusu
Mesni polpeti – postopek:
Najprej narežemo čebulo in jo prepražimo na manjši količini olja. Pustimo, da se ohladi.
Rezine belega kruha (ali žemlje) narežemo na kockice in navlažimo z mlekom. Namesto belega kruha lahko uporabimo tudi kruh s semeni, da postanejo polpeti še bolj zanimiv in hrustljavi.
Za mleto meso lahko uporabimo kombinacijo svinjskega in govejega mesa ali le svinjsko.
Začinimo ga s soljo, poprom, strokom česna in drugimi začimbami po okusu. Posebej lepo se z mletim mesom sklada tudi sveži peteršilj, ki ga sama žal nisem imela pri roki in sem zato dodala timijan. Tudi prijeten barvni kontrast boste ustvarili s svežimi zelenimi dodatki.
V maso ubijemo še dve jajci in dodamo ohlajeno, prepraženo čebulo in dobro pregnetemo.
Dodamo navlažen kruh in ponovno pregnetemo. V kolikor se nam zdi, da je masa premokra oziroma preveč tekoča, dodamo malo drobtin.
Iz tako pripravljene mase oblikujemo polpete. Lažje jih bomo oblikovali, če bomo roke namočili z vodo. V polpete dodamo košček sira. V kolikor izberemo sir z več soli, temu primerno manj solimo samo maso za polpete.
Tako pripravljene polpete lahko termično obdelamo na dva načina.
Prvi način: priprava v pečici
Polpete povaljamo v drobtinah, jih zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko in jih pokapamo z oljem, da se bo skorjica zlato zapekla. Pečemo jih približno 20 minut pri 200 °C.
Drugi način: priprava v ponvi
Polpete položimo v ponev z vročim oljem in jih na vsaki strani cvremo približno 4 minute.
Postrežemo jih lahko s krompirjem, lepinjo ali zelenjavno polivko. Posebej lepo se podajo h kremni špinači in pire krompirju.
Dober tek!