Mesna pita v skorjici hrustljavo zapečene slanine
Mesna pita v skorjici hrustljavo zapečene slanine je pripravljena iz povsem enostavnih sestavin, vendar zaradi svojega videza in čudovitih okusov, nadvse mična in slastna, za po vrh pa še izredno nasitna.
Mesna pita v skorjici hrustljavo zapečene slanine – pripomočki:
- tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- skleda
- okrogel pekač premera 24 cm
- čopič
Mesna pita v skorjici hrustljavo zapečene slanine – sestavine
Za 4 osebe:
- 1 kg mešanega mletega mesa
- cca. 400 do 500 g slanine (odvisno kako tanko je narezana)
- 1 manjša čebula
- 2 večja stroka česna
- sol
- poper
- 1/2 žličke suhe mešanice začimb
- 200 g ribane mocarele
- pekoč čili
- 1 do 2 žlici BBQ omake (omaka za jedi z žara)
- 1 žlica medu
Mesna pita v skorjici hrustljavo zapečene slanine – postopek:
Izberemo pekač, ki prenese visoko temperaturo v pečici. V tem receptu je uporabljen okrogel pekač iz jena stekla, vendar uporabite lahko pekač tudi iz kakšnega drugega materiala in lahko je tudi drugačne oblike. Pekač v celoti obložimo s slanino. Obložimo dno in steno, tako kot prikazuje slika, da kar precej slanine gleda iz pekača, ker jo bomo kasneje uporabili za prekrivanje.
Mletemu mesu dodamo drobno nasekljano čebulo, stisnjene stroke česna, sol, poper, suho mešanico začimb in z rokami temeljito premešamo, da se sestavine enakomerno pomešajo z mesom.
Mleto meso razporedimo po celotnem pekaču, ki smo ga obložili s slanino. Z rokami pritiskamo meso ob dno, da zapolnimo vse luknjice.
Nato čez meso enakomerno potrosimo ribano mocarelo.
Čez ribano mocarelo razporedimo pekoč čili. Koliko ga boste dali, je stvar okusa. Lahko se odločite tudi, da čilija sploh ne daste, vendar ga zelo priporočam, ker res zelo paše v jed. Če ne prenesete pekočine čilija, lahko namesto njega uporabite svežo papriko.
Sedaj vse sestavine v pekaču prekrijete s slanino, ki visi iz pekača, kot prikazuje slika. Med peko bo sok iz slanine pronical skozi sir v meso, kar bo jed naredilo nadvse okusno.
V skodelici zmešamo eno do dve žlici BBQ omake in eno žlico medu ter s čopičem premažemo slanino.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija cca. 60 minut. Med peko bo v pekaču nastalo kar nekaj tekočine od mesa. Nekje po 45-ih minutah peke previdno izvlečemo pekač iz pečice in odlijemo večino tekočine in nato pekač vrnemo v pekač in pečemo še 10 do 15 minut. Slanina mora po vrhu biti lepo zapečena in hrustljava. Ko je mesna pita v skorjici hrustljavo zapečene slanine pečena, jo s pomočjo lopatke iz pekača prenesemo na desko in pustimo, da 5 do 10 minut počiva, nato jo razrežemo kot pito. Ponudimo še vročo, vendar tudi mrzla bo šla v slast.