Martinova račka z rdečim zeljem, mlinci in figami
Martinova račka z rdečim zeljem, mlinci in figami je tradicionalna slovenska jed pripravljena nekoliko drugače. Hitro in enostavno, a nič manj slastno kot veleva tradicija. Brez skrbi, pripravijo jo lahko tudi začetniki brez velikega kuharskega znanja. Polepšala bo praznike ali pa kakšen navaden dan, ko si boste zaželeli bolj praznične jedi. Mlada enoletna račka ima slastno in mehko nekoliko temnejše meso, kljub predsodkom je odlična tudi doma vzgojena račka tekačica (slednjo sem pripravila sama). Po tem receptu lahko pripravite tudi katero koli drugo račje meso (kupljene race).
Martinova račka z rdečim zeljem, mlinci in figami – pripomočki:
- posoda za mešanje
- deska
- večji kuharski nož
- pekač s pokrovom dimenzij približno 18 x 28 cm
- ventilacijska pečica
- pripomoček za pire krompir
Martinova račka z rdečim zeljem, mlinci in figami – sestavine
Za račjo pečenko:
- polovica mlade račke – cca 500 do 550 g (teža enoletne domače račke tekačice približno 1,10 kg)
- 2 srednje veliki čebuli
- dve sveži figi (lahko tudi razpolovljene suhe fige, ki jih predhodno namočite v vodi)
- šopek svežega origana in žajblja (lahko uporabite tudi posušena stebla domačih zelišč)
- 1 čajna žlička posušenih, zdrobljenih rožmarinovih iglic
- sol po okusu
- 0,5 dl vode
Za sladko rdeče zelje:
- 1 manjša kisla jabolka (uporabila sem sorto Gala)
- 350 do 400 g svežega rdečega zelja
- 0,5 dl belega vina
- sol po okusu
- ščepec celih semen kumine (ali mlete kumine)
- 1 zrno česna
- na koncu priprave še nekaj žlic omake, ki je ostala po peki račke na dnu pekača
Za mlince:
- 200 g mlincev
- vrela osoljena voda
- omaka s čebulo in maščoba, ki je ostala po peki račke na dnu pekača
Količine so primerne za dve osebi. Čas priprave 10 do 20 minut, čas peke dobra ura.
Martinova račka z rdečim zeljem, mlinci in figami – postopek priprave:
Račko po sredini razpolovite kot kaže fotografija. Uporabite polovico, drugo polovico zamrznite za pozneje. Če pripravljate obrok za 4 osebe uporabite celo račko (v tem primeru podvojite navedene sestavine in uporabite večji pekač.
V pekač dimenzije 18 x 28 cm na dno najprej na večje rezine narežite čebulo, vmes dodajte razpolovljene fige ter preko položite šop izbranih svežih zelišč (lahko tudi stebla posušenih zelišč).
Prilijte 0,5 dl vode in preko položite s soljo začinjeno polovico račke. Pekač pokrijte in ga postavite v ogreto ventilacijsko pečico na 170 °C in pecite 50 minut.
Račka naj se peče, vi pa med tem pripravite priloge in solato. V kozico na drobno naribajte eno olupljeno kislo jabolko, prilijte 0,5 dl belega vina in preko na tanko naribajte 350 do 400 g svežega rdečega zelja. Posolite po lastnem okusu. Premešajte ter dušite na tihem ognju, toliko časa, da bo zelje še nekoliko hrustljavo (dušeno “na zob”).
Olupite in na drobno sesekljajte zrno česna ter nasekljajte noževo konico cele kumine (da kumina ne bo bežala ji dodajte nekaj kapljic vode). Kumino takoj dodajte med zelje, sesekljan česen boste dodali na koncu. V drugem loncu paralelno pristavite osoljeno vodo, ko zavre boste v njej za nekaj minut potopili nalomljene mlince.
Po 50 minutah peke račko vzemite iz pečice, po vrhu jo prelijte s tekočino, ki se je med peko nabrala v pekaču. Pekač postavite za nekaj minut v pečico in med tem dokončajte ostale priloge.
Tik preden vzamete pečeno račko iz pečice v vrelo vodo za nekaj minut potopite nalomljene mlince. Ko jih precedite naj bodo delno še malo trdi.
Račko vzemite iz pečice ter jo razkosajte in po potrebi narežite. Pečene fige odstranite in prihranite za dekoracijo krožnika. Omako s čebulo, ki je ostala po peki po želji rahlo pretlačite s pripomočkom za pire krompir. Dodajte kuhane, še vroče mlince in rahlo premešajte. Tako pripravljene mlince potisnite na eno stran pekača na drugo pa zložite razkosano račko saj bo v pekaču jed ostala topla dlje. Nekaj žlic omake dodajte kot zabelo tudi k dušenemu rdečemu zelju.
Pečeno Martinovo račko z rdečim zeljem, mlinci in figami servirajte na ogrete krožnike saj jed vsebuje precej račje maščobe, ki je okusnejša topla.