Gobova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Gobova omaka je preprosto in hitro pripravljena jed, odličnega okusa. Priprava gobove omake nam ne bo vzela veliko časa, kombiniramo jo lahko s testeninami, kuhanim rižem, polento ali kruhom kot samostojno jed. Gobovo omako po tem receptu lahko uporabimo tudi kot polivko za pečenke ali druge mesne jedi, na-primer dunajski ali pariški zrezek. Tako pripravljena gobova omaka je zelo okusna in kremna ter bo zadostovala za 4 do 5 oseb.

Pripomočki za gobovo omako

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za gobovo omako

Za 4-5 oseb:

  • 2-3 čebule (približno 250 g)
  • 0,5 dl sončničnega olja
  • 600 g mešanih gozdnih gob (zamrznjene ali sveže)
  • 4 stroki česna
  • 2 jušni žlici narezanega peteršilja
  • 1 čajna žlička origana
  • sol in poper po okusu
  • 3,5 dl smetane za kuhanje

Kako pripravimo gobovo omako

Najprej olupimo in na drobno narežemo čebulo. V globoko ponev ali posodo za kuhanje vlijemo olje in popražimo narezano čebulo.

Ko je čebula popražena, ji dodamo sesekljan peteršilj in na drobno narezan česen. Pražimo še 2-3 minute ter občasno premešamo.

Takoj za tem dodamo gobe (če imamo zamrznjene jih pred tem ni potrebno odtajati) in eno žlico origana. Vse dobro premešamo (če imamo zamrznjene gobe, mešamo tako dolgo, da se odtalijo), pokrijemo s pokrovko in kuhamo 15 minut.

Med tem časom, omako večkrat premešamo. Ko čas poteče, pripravljene gobe odstranimo s štedilnika in jim vlijemo 3,5 dl smetane za kuhanje ter vse skupaj dobro premešamo.

Gobova omaka je pripravljena. V primeru, da jo želite uporabiti kot samostojno jed, predlagam testenine, ki jih po kuhanju odcedimo in še vroče damo v pripravljeno omako. Tako se bodo okusi združili in bomo lahko uživali v zares dobrem kosilu.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor