Enostaven pečen piščanec s hrustljavo skorjico z medom
En lep sončen vikend je pozvonilo na vratih in pred njimi je stala partnerjeva mami. ‘Nekaj čudovitega imam za vaju’, je rekla in mi v roke položila ogromen kozarec medu. Oh, kako sem se ga razveselila! Še bolj pa sem bila navdušena, ko mi je začela razlagati kje je med dobila: od kmeta na sprehodu, čisto domači bio med. ‘Vau, super, komaj čakam, da ga poskusim’, so se mi že cedile sline. Tu moram verjetno omeniti, da to moje ogromno navdušenje ni izviralo le iz tega, da obožujem med, ampak tudi iz tega, da že nekaj let živim v Angliji in tu ni tako preprosto dobiti pravega domačega medu, tako kot doma.
No, sedaj imava med, kaj pa bova z njim? Seveda ga je potrebno takoj dati na preizkušnjo. Kaj še imava v hladilniku? Piščanca? No, pa dajva čarati! In kar je nastalo nama je vzelo sapo. Enostaven pečen piščanec s hrustljavo skorjico z medom nima le posebnega sladkastega okusa in hrusta, ampak zaradi medu ostane noro sočen. Moram reči, da tako dobrega piščanca še nisem jedla, pa še tako malo dela je z njim, zato vem, da bo sedaj pogosto na najinem jedilniku.
Pečen piščanec s hrustljavo skorjico z medom – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Pečen piščanec s hrustljavo skorjico z medom – sestavine
Za 2-3 osebe:
- 750 g piščančjih beder s kožico
- 6 čajnih žličk (tekočega) medu
- ščepec soli (po želji)
Pečen piščanec s hrustljavo skorjico z medom – priprava
Prižgite pečico na 200 °C klasično (ali 180 °C ventilacijsko).
V posodo položite piščanca in čez pokapajte med.
Z rokami dobro vmasirajte med po vseh kosih. Fino namažite tudi kožico, saj bo zaradi tega res hrustala.
Piščanca položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem.
Pecite 40 minut, a ne pozabiti na sredini peke obrniti kosov.
Po želji potresite s soljo.
Enostaven pečen piščanec s hrustljavo skorjico z medom je res hiter za pripravo, čudovito karameliziran in sočen. Na tak način lahko spečete tudi celega piščanca, le prilagodite čas pečenja in med namažite tudi pod kožico. Postrezite s prilogo po želji (na primer krompirjevo solato z drobnjakom ali pa kišem s špinačo) ter uživajte v okusih.