Enolončnica z ajdovo kašo krompirjem in korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Enolončnica z ajdovo kašo, krompirjem in korenjem je zelo enostavna za pripravo in odličnega okusa, zato jo le pripravite, še posebej, če ste ljubitelji jedi na žlico.

Pripomočki za enolončnico z ajdovo kašo

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • ponev
  • merilnik tekočin
  • štedilnik
  • žlica
  • kuhinjska ura

Sestavine za enolončnico z ajdovo kašo

Za 3 osebe:

  • 800 ml vode
  • 420 g kromprija
  • 120 g korenja
  • 40 g ajdove kaše
  • 1 čebula
  • šopek peteršilja ali žlica posušenega
  • 1/2 čajne žličke posušenega majarona
  • 1 lovorov list
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2 jedilni žlici olja
  • 1 žlica ajdove moke
  • 1 žlica kisle smetane (cca. 50 g)

Priprava enolončnice z ajdovo kašo

Krompir olupimo in ga narežemo na grižljaj velike kocke in ga dobro operemo. Korenje operemo in narežemo na kolobarje. Šopek peteršilja splaknemo pod tekočo vodo in ga nasekljamo, pripravimo vodo.

Krompir in korenje damo v posodo v kateri se bo enolončnica z ajdovo kašo kuhala in vse skupaj zalijemo z vodo, solimo po okusu, dodamo lovorov list, majaron in nasekljan peteršilj. V pokriti posodi pristavimo na štedilnik in čas na kuhinjski uri nastavimo na 25 minut. Ko vsebina v posodi zavre, temperaturo na štedilniku zmanjšamo in kuhamo pri zmernem vrenju.

Ko čas kuhinjske ure pokaže, da je do konca kuhanja le še 10 minut, v posodo k ostalim sestavinam stresemo še ajdovo kašo in pri zmernem vrenju kuhamo naprej.
Sedaj olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo.

Ko se čas kuhanja izteče, posodo v kateri je enolončnica odstavimo z ognja in na štedilnik pristavimo ponev, v katero damo olje. Ko se olje segreje na njem popražimo čebulo. Ko čebula postekleni in malo zarumeni, dodamo ajdovo moko in naredimo prežganje. Pražimo tako dolgo, da vse skupaj lepo porjavi.

Nato dodamo jedilno žlico kisa in premešamo. Na koncu dodamo še kislo smetano in pomešamo.
Posodo z enolončnico vrnemo nazaj na štedilnik in vanjo zakuhamo prežganje, ki smo ga pripravili in dobro premešamo in popopramo po okusu.

Pokuhamo še za minutko ali dve in enolončnica z ajdovo kašo, krompirjem in korenjem je pripravljena.

Poleg enolončnice odlično paše čebulni kruh z jogurtom.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor