Veganski ajdovi njoki
Veganske ajdove njoke lahko jedo tisti, ki ne smejo ali ne jedo jajc ali tisti, ki imajo težave z glutenom, saj ajdova moka ne vsebuje glutena. Ima pa ajdova moka poseben okus, zato ni nujno, da bo vsakemu všeč. Moka je sama po sebi zelo težka in tudi nasitna, kar je dobro, saj bomo dalj časa siti. Tisti, ki nimajo težav z glutenom lahko njokom dodajo še pirino moko. Ajdove njoke lahko naredite tudi v malo večji količini in jih tudi zamrznete. Spomin se, ko sem bila majhna in sva z babi naredili po 30 svaljkov oz. včasih smo temu rekli “lulčkov”. Kadar se je babici mudilo, jih je samo vzela iz zamrzovalnika in kosilo je bilo hitro na mizi. Iz mojih sestavin boste dobili okoli 400 g njokov, kar je dovolj za 2 osebi. Njoke lahko ponudite zraven zelenjavnega golaža ali kakšne omake.
Pripomočki za veganske ajdove njoke
- posoda za mešanje
- žlica
- tehtnica
- merilna žlička ali posoda
- posoda za gretje vode
- podlaga za valjanje testa
- nož za rezanje njokov
- polenovka
- posoda za kuhanje njokov
Sestavine za veganske ajdove njoke
Za 2 osebi
- 170 – 180 g ajdove moke
- pest moke za razvaljanje testa
- 1 žlica čičerikine moke
- 400 ml vrele vode
- ščepec soli z začimbami
Kako pripravim veganske ajdove njoke
Ajdovo moko stresem v posodo za mešanje, dodam sol, žlico čičerikine moke in zmešam. V posodi zavrem 400 ml vode in jo počasi dolivam k ajdovi moki. Z žlico vse skupaj zmešam. Počakam vsaj 15 minut, da se masa ohladi. Testo preložim na pomokano površino, na kateri bom kasneje valjala testo (pustim ga stati vsaj 10 minut). Testo z rokami dobro pregnetem. Če je testo preveč mehko, dodam še malo moke.
Iz testa naredim 3 kupčke (če se testo težko valja, ga še malo pregnetem), katere vsakega posebej razvaljam v dolg trak. Trakove narežem na 4-5 cm dolge svaljke. Njoke položimna pomokan krožnik.
Na štedilnik pristavim posodo, v katero sem nalila vodo, in jo solila. Ko voda zavre, previdno polagam noter veganske ajdove njoke. Njoki naj se kuhajo 15 minut.
Njoke previdno poberem iz vode s polenovko in jih ponudim s zelenjavnim golažom ali omako.
Dober tek!