Jabolčna marmelada z mandarinami
Jabolčna marmelada z mandarinami ali brez njih je odlična rešitev takrat, ko bi želeli čudovita jabolka, ki niso za dolgo hrambo, ohraniti nekoliko dlje. Jabolka, ki vsebujejo vsaj malo sadnih kislin, so odlična za pikantno dišečo marmelado. Z dodatkom mandarin pa aromi in okusu dodate tisto piko na i, zaradi katere ta marmelada vsekakor zasluži komentar “mmm, nekaj božanskega”. Neolupljena jabolka vsebujejo veliko vlaknin in pektina, zato je marmelada iz njih še posebej primerna za diabetike, ki imajo pri sladkih izbirah pogosto omejitve.
Jabolčna marmelada z mandarinami – pripomočki:
- deska
- velik kuharski nož za rezanje
- pripomoček za odstranjevanje sredice
- strgalo (ribež)
- širša posoda z odebeljenim dnom za kuhanje
- pripomoček za mešanje
- kozarci s pokrovčki
Jabolčna marmelada z mandarinami – sestavine:
- zrela jesenska jabolka z več kisline
- sladkor po okusu
- 2 do 3 zamrznjene mandarine z lupino (po želji)
Jabolčna marmelada z mandarinami – postopek priprave:
Ker boste kasneje med pripravo uporabili zamrznjene mandarine, ki se jih riba lažje kot sveže, morate le-te prej dati v zamrzovalnik za vsaj nekaj ur, najbolje pa čez noč. Ko so mandarine zamrznjene, se lahko lotite priprave jabolčne marmelade. Očistite in na tanke rezine narežite jabolka. Uporabite lahko tudi olupek, saj se v njem skriva prava zakladnica za zdravje koristnih snovi. Narezana jabolka odkrita na tihem ognju dušite v večji široki posodi z odebeljenim dnom. Dušiti lahko začnete že kar takoj, ko je dno posode pokrito z narezanimi jabolki, režite in mešajte jih kar sproti, saj boste tako prihranili čas.
Ko se jabolka lepo razpustijo, jim po lastnem okusu dodajte rjavi sladkor. Na tihem ognju ob občasnem mešanju kuhajte še toliko časa, da se sladkor raztopi. V ogreto pečico na 110 °C postavite čiste steklene kozarčke, na štedilniku pa prekuhajte pokrovčke.
Na roko, s katero boste ribali, si nadenite rokavico, da preprečite drsenje, poškodbe in prehitro odtajanje mandarin zaradi vročih prstov. Iz zamrzovalnika vzemite nekaj mandarin ter še zamrznjene kar cele naribajte. Uporabite cele mandarine – tudi lupino in koščice.
Premešajte ter pokuhajte še nekaj minut. Polnite v ogrete kozarčke, zaprete jih lahko kar z mokrimi pokrovčki. Napolnjene in zaprte kozarčke polagajte nazaj v še toplo pečico in jih tam pustite toliko časa, da se popolnoma ohladijo. Hranite jih v temnem in hladnem prostoru.