Jabolčna marmelada z mandarinami
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčna marmelada z mandarinami ali brez njih je odlična rešitev takrat, ko bi želeli čudovita jabolka, ki niso za dolgo hrambo ohraniti nekoliko dlje. Jabolka, ki vsebujejo vsaj malo sadnih kislin so odlična za pikantno dišečo marmelado. Z dodatkom mandarin pa aromi in okusu dodate tisto piko na i zaradi katere ta marmelada vsekakor zasluži komentar “mmm, nekaj božanskega”. Neolupljena jabolka vsebujejo veliko vlaknin in pektina zato je marmelada iz njih še posebej primerna za diabetike, ki imajo pri sladkih izbirah pogosto omejitve.

Jabolčna marmelada z mandarinami – pripomočki:

  • deska
  • velik kuharski nož za rezanje
  • pripomoček za odstranjevanje sredice
  • strgalo (ribež)
  • širša posoda z odebeljenim dnom za kuhanje
  • pripomoček za mešanje
  • kozarci s pokrovčki

Jabolčna marmelada z mandarinami – sestavine:

  • zrela jesenska jabolka z več kisline
  • sladkor po okusu
  • 2 do 3 mandarine z lupino (po želji)

Jabolčna marmelada z mandarinami – postopek priprave:

Očistite in na tanke rezine narežite jabolka. Uporabite lahko tudi olupek saj se v njem skriva prava zakladnica za zdravje koristnih snovi. Narezana jabolka odkrita na tihem ognju dušite v večji široki posodi z odebeljenim dnom. Dušiti lahko začnete že kar takoj, ko je dno posode pokrito z narezanimi jabolki, režite in mešajte jih kar sproti saj boste tako prihranili čas.

Ko se jabolka lepo razpustijo jim po lastnem okusu dodajte rjavi sladkor. Na tihem ognju ob občasnem mešanju kuhajte še toliko časa, da se sladkor raztopi. V ogreto pečico na 110 °C postavite čiste steklene kozarčke, na štedilniku pa prekuhajte pokrovčke.

Na roko s katero boste ribali si nadenite rokavico, da preprečite drsenje, poškodbe in prehitro odtajanje mandarin zaradi vročih prstov. Iz zamrzovalnika vzemite nekaj mandarin ter še zamrznjene kar cele naribajte. Uporabite cele mandarine – tudi lupino in koščice.

Premešajte ter pokuhajte še nekaj minut. Polnite v ogrete kozarčke, zaprete jih lahko kar z mokrimi pokrovčki. Napolnjene in zaprte kozarčke polagajte nazaj v še toplo pečico in jih tam pustite toliko časa, da se popolnoma ohladijo. Hranite jih v temnem in hladnem prostoru. 

Pameten nasvet
Jabolčna marmelada z mandarinami bo prijetna osvežitev v zimskem času, še posebno okrog božiča. Kar z veliko žlico pa jo z dodatkom smetane lahko postrežete namesto čežane ali kot dodatek k bolj suhim pecivom, kot sta marmorni kolač ali limonin biskvit za vsak dan. Za diabetike je odlična tudi kot dodatek k čokoladnemu sladoledu saj bo zaradi vsebnosti vlaknin nekoliko znižala glikemočni indeks.  Lahko jo dodate tudi k skuti za posladek.  Ko imate na voljo domače, ne škropljene mandarine jih nekaj zamrznite saj se takšne odlično nastrgajo in prišle bodo prav kot dodatek k raznim pecivom ali piškotom.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Količina sladkorja je odvisna od sladkosti jabolk in od vašega okusa (sama imam raje manj sladke marmelade saj jih pogosto jem kar z žlico – za hitri posladek). Jabolka vsebujejo tudi pektin (ene sorte več, druge manj), ki je za naše telo neprebavljiv vendar dobrodošel saj znižuje glikemični indeks, marmelado pa naredi bolj gosto brez uporabe želirnih sredstev. Marmelada pripravljena iz celih jabolk, ki vsebuje tudi lupine ima več vlaknin kar spet dodatno zniža glikemični indeks zato je tako pripravljena še posebej primerna za diabetike. Dodatek celih  mandarin bo prijetna popestritev okusa hkrati pa boste dodali tudi eterična olja ter vitamina A in C. Mandarine dodajte proti koncu kuhanja saj so eterična olja pri segrevanju hlapna, vitamini pa termolabilni. Tako bosta aroma in okus marmelade bol polna. Namesto domačih mandarin lahko po enakem postopku dodate tudi kupljene (tudi limone), vendar ekološke saj boste uporabili tudi lupino. Naribate lahko tudi koščice saj so te še posebno bogate s hranili.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor