Čokoladno-vanilijeva torta z višnjami
Print Friendly, PDF & Email

Čokolada in vanilija sta dva najbolj klasična okusa sladic. Okusna sta tako vsak zase, kot tudi združena. V tej torti se prepleta sladkoba vanilije, z vedno modno čokolado, ki kraljuje v biskvitu in v zgornji kremi, za osvežitev pa poskrbijo sočne višnje in kremast mascarpone sir. Za pripravo te sladice ne potrebujemo veliko spretnosti, pripravimo jo pa lahko že dan pred serviranjem.

Čokoladno-vanilijeva torta z višnjami – pripomočki:

  • tortni model (26 cm)
  • tortni model (24 cm) (ni nujno potreben)
  • kozica
  • skleda
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • merilni valj
  • papir za peko
  • acetatna folija (lahko tudi folija za prosojnice)
  • skledica
  • metlica
  • električni mešalnik
  • tehtnica

Čokoladno-vanilijeva torta z višnjami – sestavine:

za biskvit:

  • 8 žlic gladke moke
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 žlica grenkega kakava
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 15 žlic mleka
  • 6 žlic čokoladnih koščkov
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1 žlička pecilnega praška
  • maslo in moka za pomastitev pekača

za vanilijevo kremo:

  • 200 ml + 50 ml mleka
  • 3 žlice ostre moke
  • 3 žlice sladkorja
  • aroma vanilije (5 g)
  • 100 g masla

za višnjev disk:

  • 300 ml višnjevega soka (kompot)
  • 3 žlice koruznega škroba (Gustin)
  • 5 žlic izkoščičenih višenj (iz kompota)

za čokoladno kremo:

  • 250 g mascarpone sira
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 žlice nutelle
  • 1 vrečka kremfixa (10 g)

Čokoladno-vanilijeva torta z višnjami – postopek:

V skledo vsujemo moko, sladkor, kakav, pecilni prašek in vaniljin sladkor. Dodamo še koščke narezane čokolade in dobro premešamo.

Prilijemo še olje in mleko, ter vse sestavine zmešamo v gosto zmes.

Maso za biskvit razporedimo v dobro pomaščen in pomokan tortni model (premera 26 cm). Ker je zmes zelo gosta, jo najlažje razporedimo po pekaču, če vanj nalagamo žlico po žlico mase in si pri razporejanju pomagamo z mokrimi rokami. Biskvit pečemo 15 minut, pri 180°C v navadni pečici. Pečen biskvit pustimo, da se ohladi.

Za pripravo višnjevega diska, si najprej pripravimo model. V manjši tortni model (premera 24 cm) položimo okroglo izrezan papir za peko. Če takšnega modela nimamo, lahko uporabimo tudi model, v katerem smo prej spekli biskvit.

Za višnjev disk, vlijemo v kozico višnjev sok in segrevamo. Dodamo koruzni škrob in premešamo z metlico, da razbijemo morebitne grudice. Med neprestanim mešanjem še naprej segrevamo, dokler se masa ne začne zgoščevati.

Dodamo višnje in še malo mešamo, nato pa vročo maso zlijemo v okrogel pekač. Pustimo, da se ohladi. Masa se bo strdila tudi pri sobni temperaturi.

Vanilijevo kremo pripravimo tako, da v kozico vlijemo 200 ml mleka in segrevamo. V skledici zmešamo moko, sladkor, vanilijevo aromo in 50 ml mleka. To zmes zakuhamo v mleko, kot bi kuhali puding.

Neprestano mešamo z metlico, dokler ne dobimo goste zmesi. Kremo pustimo, da se ohladi, vmes pa večkrat premešamo, da se ne naredi skorja.

Pred sestavljanjem torte, si pripravimo krožnik oziroma podstavek. Nanj položimo biskvit, ki ga obrnemo na glavo, okrog postavimo obod od tortnega modela, vmes pa obložimo s folijo.

Nato dokončamo vanilijevo kremo. V skledi zmiksamo maslo, ki smo ga predhodno ogreli na sobno temperaturo, nato pa postopoma dodajamo ohlajeno kremo. Dobljeno kremo namažemo na biskvit. Biskvita ni potrebno vlažiti.

Na belo kremo položimo višnjev disk. Če nam ne uspe lepo zvrniti diska na sredino torte, si lahko pomagamo z žlico in ga po kosih lepo razporedimo, ter pogladimo. Na koncu ga bomo pokrili s kremo in ga skrili.

Za zadnji del, zmiksamo mascarpone, ki smo mu dodali nutello. V drugi skledi stepemo dobro ohlajeno sladko smetano, ki smo ji dodali kremfix.

Nato združimo vsebino obeh posod in nežno, a temeljito premešamo z žlico. Čokoladno kremo razporedimo po torti in jo čim bolj poravnamo.

Tako sestavljeno torto položimo v hladilnik in pustimo, da se krema strdi, torta pa dobro ohladi. Najbolje bo, če jo pustimo v hladilniku čez noč.

Pred serviranjem, odstranimo tortni model in pazljivo odlepimo folijo.

Okrasimo po želji.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor