Omar Naber – Rižota z morskimi kozicami
Print Friendly, PDF & Email

Tokrat smo po najljubšem receptu povprašali znanega slovenskega glasbenika Omarja Naberja, ki se je z veseljem odzval našemu povabilu.

Čeprav je korona-virus prinesel nemalo težav, je marsikomu odprl nova obzorja in pogled na življenje. V času, ko se dobesedno izogibamo drug drugega, so majhne pozornosti do ljudi okoli nas še toliko več vredne. To dobro ve tudi Omar Naber, ki je s svojo srčnostjo že večkrat dokazal, da je človek z veliko začetnico. Kljub temu, da se preživlja izključno z glasbo, je že v obdobju številnih koncertov našel čas za pomoč na več sto dobrodelnih prireditvah, druženje s prijatelji ob kitari, ali pa le sproščen pogovor z mimoidočimi. Preprostega fanta, ki je zadovoljen z malim, daje pa veliko, večina pozna kot odličnega vokalista, ki nas je že dvakrat zastopal na Evroviziji.

Omar Naber - Rižota z morskimi kozicami

Že vse od začetka šolskega leta nas Omar razvaja tudi s kratkimi videi, ki prikazujejo njegovo spontanost, dobrosrčnost ter odprt in skromen karakter. V ta namen poteka kampanja #PolepsajDan. Omar je skozi prisrčne videoposnetke napovedal tudi izid novega videospota za skladbo ”Cesta in nebo”.  Pesem je na svojo video preobrazbo čakala okroglih 10 let. Gre za prvo pesem, ki jo je Omar sproduciral sam in kot pravi, je nanjo neskončno ponosen. Potrditev je prejel tudi od mnogih glasbenih sladokuscev, ki so Cesto in nebo okronali za produkcijski presežek na slovenskem glasbenem prizorišču. Pri nastajanju videospota so sodelovali priznani režiserji in Omarjevi glasbeni prijatelji, snemanje pa se je v kar dveh dneh odvijalo na devetih lokacijah po Sloveniji. Na 700 kilometrov dolgi poti od Ljubljane do Portoroža sta Omarja vozila jeklena lepotca Jaguar in ameriški oldtimer Pontiac. Bolj kot v hitri vožnji, pa Omar uživa v dobri hrani – takšni, ki jo pripravi sam. Še raje pa, kot pravi, s s vojimi kuharskimi mojstrovinami osreči tudi druge.

Z nami tokrat deli svoj recept za rižoto z morskimi kozicami in priznam, recept me je navdušil in jed bo zagotovo večkrat na jedilniku. Poskusite tudi vi!

Omar Naber - Rižota z morskimi kozicami
Foto: Omar Naber, osebni arhiv

Za rižoto z morskimi kozicami po receptu Omarja Naberja potrebujete

Sestavine zadostujejo za 2 osebi:

 • 0,3 dl sončničnega olja
 • 1 večja čebula (najbolje srebrnjak)
 • 150 g riža
 • 3 dl vode
 • 1 dl belega vina
 • sol po okusu

Ter:

 • 0,3 dl sončničnega olja
 • 200 g kozic
 • 200 g zelene paprike
 • 200 g svežega paradižnika
 • 1 dl belega vina
 • bazilika ali timijan ali origano ali rožmarin (odločimo se le za eno začimbo)
 • sol po okusu
 • 3 debele rezine masla (cca. 50 g)
 • parmezan
 • 0,5 dl navadnega tekočega jogurta

Omar Naber rižoto z morskimi kozicami pripravi takole

Najprej si pripravimo vse sestavine, na tanko narežemo čebulo, zeleno papriko in paradižnik.

omar-naber-1

Na 0,3 dl vročega sončničnega olja stresemo, premešamo in prepražimo na tanko narezano veliko čebulo. Med praženjem čebulo posolimo, in preden voda začne izparevati, dodamo 150 g riža, da se riž med praženjem malce napije čebulne vode. omar-naber-2

2 do 3 krat premešamo, dokler ni riž zastekljen in čebula zlato – rumena. Dodamo 2 dl vode in pokrijemo. Še malce posolimo. Ko začne vreti, dodamo še 1 dl vode in zmanjšamo ogenj na minimum ter kuhamo pokrito. Vse skupaj na vsake dve minuti premešamo, da se riž ne sprime. A ne bolj pogosto, kot na dve minuti, da se riž ne razkuha. Ko začne vode zmanjkovati, dodamo 1 dl belega vina in skuhamo riž do konca.

Vzporedno na vroče sončnično olje stresemo mešanico 200 g kozic, 200 g na tanko narezane zelene paprike ter 200 g na tanko narezanega svežega paradižnika. Vse naenkrat.

omar-naber-3

Posolimo, premešamo in mešamo vsaki dve minuti. Ko voda izpari, dodamo 1 dl belega vina ter ogenj zmanjšamo na minimum. Pustimo par minut in nato na vročo mešanico položimo tri debele rezine masla, da se v vroči mešanici raztopijo. Mešanici dodamo eno od začimb – origano ali baziliko ali timijan ali rožmarin. Priporočam samo eno od teh začimb, da se začimbe med seboj ne izničijo.

omar-naber-4

Mešanico z raztopljenim maslom in z dodano začimbo dodamo  v kuhan riž in premešamo. omar-naber-5

Jed je pripravljena. Ko je še vroče, na jed natrosimo parmezan, da se rahlo raztopi, potem pa prelijemo s 0,5 dl navadnega tekočega jogurta.

omar-naber-6

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor