Luka Jezeršek – Sipina črna rižota
Print Friendly, PDF & Email

Zelo ponosni in hkrati počaščeni smo, da se je na naše povabilo odzval tudi kuharski mojster, Luka Jezeršek.

Kot vodja kuhinj v njihovi družinski gostilni, Dvor Jezeršek in Restavraciji Blejski grad, že vrsto let skrbi za kulinarične užitke njihovih gostov. Spoznali smo ga tudi v oddajah MasterChef Slovenija, kjer je sodeloval kot sodnik. Luka se je odločil, da z nami deli recept za sipino črno rižoto, ki je pravzaprav veliko bolj preprost, kot se morda zdi na prvi pogled.

Fotografija: Luka Jezeršek.
Fotografija: Luka Jezeršek.

Sipina črna rižota po receptu kuharskega mojstra Luka Jezerška

Za eno osebo:

  • 1 večja sipa s črnilom
  • jušna zelenjava
  • 2 žlici olivnega olja
  • 0,25 bele čebule
  • 3 stroki česna
  • 8 majhnih (baby) sipic
  • 80 g riža za rižoto (carnaroli, vialone, arborio, sant andrea)
  • 1 dl belega vina
  • voda in sipina osnova za zalivanje
  • košček masla (približno 20 g)
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • narezan drobnjak

Čas priprave: 10 minut
Čas kuhanja: 45 minut
Skupaj: 55 minut

Kuharski mojster Luka Jezeršek sipino črno rižoto pripravi takole

Večjo sipo očistimo in shranimo črnilo. Očiščeno sipo narežemo na kolobarje in jo skupaj z jušno zelenjavo skuhamo.

Majhne sipice očistimo, operemo in narežemo. Čebulo in česen olupimo, drobno sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju. Ko čebula postekleni, dodamo narezane sipice, jih na hitro podušimo in dodamo riž. Prepražimo in zalijemo z vinom. Ko večina vina izhlapi, dodamo sipino črnilo in začnemo s postopnim prilivanjem sipine osnove. Vsakič, ko tekočina povre, riž zalijemo z eno ali dvema zajemalkama tekočine.

Medtem ko se riž kuha, na peki papir naribamo parmezan, ga oblikujemo v kupčke in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 minut.

Ko je riž kuhan in sipa mehka, v rižoto vmešamo maslo in nariban parmezan. Pripravljeno rižoto serviramo na krožnike, potrosimo z narezanim drobnjakom, okrasimo s parmezanovim čipsom in postrežemo.

Fotografija: Luka Jezeršek.
Fotografija: Luka Jezeršek.

Dober tek želimo!

Podobno različico recepta je Luka Jezeršek pripravil v spodnjem video posnetku v sklopu Tedna nezavržene hrane.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor