Jernej Brenholc – koruzna pogača z makom in jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Jerneja Brenholca gledalci najbolje poznamo iz oddaje Zvezde plešejo, kjer sta nas s soplesalko, Urško Vučak Markež, vsak teden zabavala s svojimi prigodami, s katerimi sta nas včasih nasmejala tudi do solz, hkrati pa sta nas navduševala z  usklajenimi plesnimi koraki.

V svetu plesa pa je Jernej že veliko let dobro poznan, saj je skupaj s soplesalko, Danielo Podgornik Pekič, s katero skupaj pleše že 18 let, požel veliko uspehov.  Z Danielo sta tako bila nepremagljiva v standardnih plesih, v latinsko-ameriških pa čisto pod svetovnim vrhom. Danes je Jernej dejaven tudi kot plesni učitelj.

Tudi Jernej se je prijazno odzval na naše povabilo in nam je zaupal tudi svoj najljubši recept za koruzno pogačo z makom in jabolki. Recept sem preizkusila in sladico postregla kot sladico po nedeljskem kosilu in moram priznati, da smo bili nad njo navdušeni.

Jernej Brenholc skupaj s soplesalko, Danielo Podgornik Pekič.

Za koruzno pogačo z makom in jabolki po receptu Jerneja Brenholca potrebujemo:

Za testo:

  • 1 l mleka
  • 3 dag kvasa
  • 4 žlice sladkorja
  • 500 g koruzne moke
  • 2 stepeni jajci
  • žlička soli
  • 1 dl olja in 2 žlici bele moke za namastitev pekača

Za nadev:

  • 4 olupljena kisla jabolka
  • 20 dag mletega maka
  • 3-4 žlice sladkorja
  • 1 kisla smetana za premaz (180 g)

Potrebovali pa boste še:

  • majhno posodico ali lonček
  • metlico za mešanje
  • večjo posodo za testo
  • dve srednji posodi za mak in jabolka
  • ribežen
  • večji pekač (jaz sem uporabila pekač velikosti 42 cm x 29 cm x 4 cm)

Jernej koruzno pogačo z makom in jabolki pripravi takole

Kvas zmešamo z žlico sladkorja in tremi žlici toplega mleka. Pokrijemo s krpo in počakamo, da vzhaja.

Z metlico dobro zmešamo vse sestavine za testo, mleko naj bo mlačno. Umešamo še vzhajani kvas, postavimo na toplo in počakamo približno 1 uro, da na začetku tekoče testo vzhaja.

Jabolka medtem naribamo in jih tudi ožamemo, če so zelo sočna. Mak zmešamo s 3-4 žlicami sladkorja.

V dobro pomaščen in pomokan pekač vlijemo polovico testa – nanj potresemo naribana jabolka in mak s sladkorjem.

Nato previdno in nizko nad pekačem prilijemo in pokrijemo s preostalim testom. Spečemo pri 180 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) približno 30 minut oziroma tako dolgo, da dobi rjavo barvo.

Ko vzamemo iz pečice, takoj namažemo s kislo smetano. Ponudimo lahko toplo ali hladno.

Tudi vi pripravite to okusno koruzno pogačo z makom in jabolki in uživajte v receptu Jerneja Brenholca.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor