Zdrava pastirska pita
Tradicionalna pastirska pita je iz jagnjetine in krompirja medtem, ko zdravo pastirsko pito sestavlja predvsem zelenjava in piščančje meso, ki ga lahko zamenjamo tudi s katerim drugim kosom mesa.
Pripomočki za izdelavo zdrave pastirske pite:
- deska za rezanje
- nož
- ribežen
- ponev
- ognjevarna posodo
- skleda
- palični mešalnik ali tlačilka za krompir
- lonec za kuhanje
Sestavine za izdelavo pastirske pite:
(Za 6 oseb)
Za omako:
- olje
- 1 čebula
- 3 stroke česna
- 400 g piščančjih prsi
- 120 g buče ( jaz sem uporabila čajoto)
- 120 g korenčka
- 100 g kolerabe
- lovorjev list
- sol, poper, peteršilj
- mleti česen, mleta kumina
- 6 žlic paradižnikove omake
- mleta rdeča paprika ( čajna žlička)
- 1-2 žlici polnozrnate pirine moke
Za izdelavo pireja za pito:
- 500 g brokolija
- 250 g cvetače
- 125 g mozzarele
- 125 g grški jogurt
- sol, poper
Postopek izdelave zdrave pastirske pite:
Omaka za zdravo pastirsko pito
Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Piščančja prsa, korenček, čajoto in kolerabo narežemo na kocke.
Ponev pristavimo na ogenj, dodamo malo olja in najprej prepražimo čebulo in lovorjev list. Ko čebula postekleni ji dodamo česen, nato narezana piščančja prsa in vse skupaj na hitro prepražimo. Vmes solimo, popramo, dodamo mleti česen in mleto kumino. Dodamo še narezano zelenjavo in vse skupaj dušimo na zmernem ognju 10 min.
(Ta čas, ko se meso duši, pripravimo zelenjavni pire po postopku, ki je opisan nižje.)
Ko vse skupaj podušimo, dodamo še paradižnikovo omako, mleto rdečo papriko, pirino moko (lahko tudi navadno ali gustin ) in peteršilj. Vse skupaj premešamo in zalijemo z tekočino v kateri sta se kuhala brokoli in cvetača. Omaka mora biti gostejša kot za golaž.
Kuhamo še 10 min na zmernem ognju. Nato omako prelijemo v ognjevarno posodo.
Pire za zdravo pastirsko pito
Za pire očistimo brokoli in cvetačo. Ju narežemo na manjše kose in skuhamo v osoljeni in popoprani vodi do mehkega ( vodo prihranimo za omako).
Ko je zelenjava kuhana, odcedimo vodo. V zelenjavo dodamo grški jogurt (namesto masla) in vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladek pire. Mozzarelo naribamo in stresemo k pireju. Vse skupaj premešamo.
Končna izdelava pastirske pite
Pečico segrejemo na 200 °C. Vzamemo ognjevarno posodo v kateri je že omaka in nanjo stresemo pire. Razporedimo ga po piti in nato postavimo v pečico za 20 minut.
Ko je pastirska pita pečena, jo vzamemo iz pečice in ponudimo skupaj s solato.
Dober tek!