Zdrava pastirska pita
Print Friendly, PDF & Email

Tradicionalna pastirska pita je iz jagnjetine in krompirja medtem, ko zdravo pastirsko pito sestavlja predvsem zelenjava in piščančje meso, ki ga lahko zamenjamo tudi s katerim drugim kosom mesa.

Zdrava pastirska pita

Pripomočki za izdelavo zdrave pastirske pite:

  • deska za rezanje
  • nož
  • ribežen
  • ponev
  • ognjevarna posodo
  • skleda
  • palični mešalnik ali tlačilka za krompir
  • lonec za kuhanje

Sestavine za izdelavo pastirske pite:

(Za 6 oseb)

Za omako:

  • olje
  • 1 čebula
  • 3 stroke česna
  • 400 g piščančjih prsi
  • 120 g buče ( jaz sem uporabila čajoto)
  • 120 g korenčka
  • 100 g kolerabe
  • lovorjev list
  • sol, poper, peteršilj
  • mleti česen, mleta kumina
  • 6 žlic paradižnikove omake
  • mleta rdeča paprika ( čajna žlička)
  • 1-2 žlici polnozrnate pirine moke

Za izdelavo pireja za pito:

  • 500 g brokolija
  • 250 g cvetače
  • 125 g mozzarele
  • 125 g grški jogurt
  • sol, poper

Postopek izdelave zdrave pastirske pite:

Omaka za zdravo pastirsko pito

Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Piščančja prsa, korenček, čajoto in kolerabo narežemo na kocke.

Zdrava pastirska pita

Ponev pristavimo na ogenj, dodamo malo olja  in najprej prepražimo čebulo in lovorjev list. Ko čebula postekleni ji dodamo česen, nato narezana piščančja prsa in vse skupaj na hitro prepražimo. Vmes solimo, popramo, dodamo mleti česen in mleto kumino. Dodamo  še narezano zelenjavo in vse skupaj dušimo na zmernem ognju 10 min.

(Ta čas, ko se meso duši, pripravimo zelenjavni pire po postopku, ki je opisan nižje.)

Zdrava pastirska pita

Ko vse skupaj podušimo, dodamo še paradižnikovo omako, mleto rdečo papriko, pirino moko (lahko tudi navadno ali gustin ) in  peteršilj. Vse skupaj premešamo in zalijemo  z tekočino v kateri sta se kuhala brokoli in cvetača. Omaka mora biti gostejša kot za golaž.

Zdrava pastirska pita

Kuhamo še 10 min na zmernem ognju. Nato omako prelijemo v ognjevarno posodo.

Zdrava pastirska pita

Pire za zdravo pastirsko pito

Za pire očistimo brokoli in cvetačo. Ju narežemo na manjše kose in skuhamo v osoljeni in popoprani  vodi do mehkega ( vodo prihranimo za omako).

Zdrava pastirska pita

Ko je zelenjava kuhana, odcedimo vodo. V zelenjavo dodamo grški jogurt (namesto masla) in vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladek pire. Mozzarelo naribamo in stresemo k pireju. Vse skupaj premešamo.

Zdrava pastirska pita

Končna izdelava pastirske pite

Pečico segrejemo na 200 °C. Vzamemo ognjevarno posodo v kateri je že omaka in nanjo stresemo pire. Razporedimo ga po piti in nato postavimo v pečico za 20 minut.

Zdrava pastirska pita

Ko je pastirska pita pečena, jo vzamemo iz pečice in ponudimo skupaj s solato.

Zdrava pastirska pita

Zdrava pastirska pita

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor