Domače kislo mleko ali jogurt
Print Friendly, PDF & Email

Doma narejeno kislo mleko oz. jogurt iz domačega mleka me spominja na čase, ko nismo kupovali jogurtov, temveč smo uživali samo domače kislo mleko iz domačega kravjega mleka. Skoraj sem že pozabila kakšen čudovit okus ima. Jemo ga lahko brez slabe vesti, saj nima čisto nobenih umetnih dodatkov. Torej, če imamo možnost dobiti domače mleko (pri kmetu ali na mlekomatu), si lahko naredimo zdrav, okusen in lahki mlečni obrok na enostaven in hiter način. Če se nam zahoče sladice, pa dodamo žličko marmelade, cimet, razna semena, …

Domače kislo mleko ali jogurt

Domače kislo mleko ali jogurt – pripomočki

  • 6 steklenih lončkov po cca 170 ml
  • žlička
  • pečica

Domače kislo mleko ali jogurt – sestavine

  • 1 liter domačega neprekuhanega mleka
  • 6 žličk kislega mleka ali jogurta

Domače kislo mleko ali jogurt – postopek

V vsak stekleni kozarček damo eno majhno žličko navadnega jogurta ali kislega mleka. Moji lončki držijo 170 ml. V kolikor boste delali kislo mleko v večjih kozarčkih, dodajte še eno ali dve žlički jogurta. Bolje, da ga je malo več, kot pa premalo.

Dpmače kislo mleko ali jogurt

V kozarčke nalijemo mleko in z žličko premešamo.

Domače kislo mleko ali jogurt

Pečico segrejemo na 50 stopinj Celzija, položimo kozarčke v pečico in jo izklopimo. Kozarce pustimo v pečici čez noč oz. najmanj 10 ur.

Domače kislo mleko ali jogurt

Zjutraj oz. po 10 urah vzamemo kozarčke iz pečice. Mleko se je strdilo, na vrhu se je nabrala smetana. Kozarčke zapremo s pokrovčki in jih shranimo na hladno. Tako jih imamo na razpolago kar nekaj dni, saj je na hladnem kislo mleko dolgo užitno in okusno. Uživamo lahko kislo mleko brez dodatkov – kot navadni jogurt, lahko pa pustimo domišljiji prosto pot in dodamo nasekljane oreščke, bučna semena, laneno seme, razne marmelade, koščke sadja …

Domače kislo mleko ali jogurt

 

Jaz sem si ga privoščila z marmelado iz grozdja, poskusite še vi, ne bo vam žal!

Domače kislo mleko ali jogurt

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor