Domače kislo mleko ali jogurt
Doma narejeno kislo mleko oz. jogurt iz domačega mleka me spominja na čase, ko nismo kupovali jogurtov, temveč smo uživali samo domače kislo mleko iz domačega kravjega mleka. Skoraj sem že pozabila kakšen čudovit okus ima. Jemo ga lahko brez slabe vesti, saj nima čisto nobenih umetnih dodatkov. Torej, če imamo možnost dobiti domače mleko (pri kmetu ali na mlekomatu), si lahko naredimo zdrav, okusen in lahki mlečni obrok na enostaven in hiter način. Če se nam zahoče sladice, pa dodamo žličko marmelade, cimet, razna semena, …
Domače kislo mleko ali jogurt – pripomočki
- 6 steklenih lončkov po cca 170 ml
- žlička
- pečica
Domače kislo mleko ali jogurt – sestavine
- 1 liter domačega neprekuhanega mleka
- 6 žličk kislega mleka ali jogurta
Domače kislo mleko ali jogurt – postopek
V vsak stekleni kozarček damo eno majhno žličko navadnega jogurta ali kislega mleka. Moji lončki držijo 170 ml. V kolikor boste delali kislo mleko v večjih kozarčkih, dodajte še eno ali dve žlički jogurta. Bolje, da ga je malo več, kot pa premalo.
V kozarčke nalijemo mleko in z žličko premešamo.
Pečico segrejemo na 50 stopinj Celzija, položimo kozarčke v pečico in jo izklopimo. Kozarce pustimo v pečici čez noč oz. najmanj 10 ur.
Zjutraj oz. po 10 urah vzamemo kozarčke iz pečice. Mleko se je strdilo, na vrhu se je nabrala smetana. Kozarčke zapremo s pokrovčki in jih shranimo na hladno. Tako jih imamo na razpolago kar nekaj dni, saj je na hladnem kislo mleko dolgo užitno in okusno. Uživamo lahko kislo mleko brez dodatkov – kot navadni jogurt, lahko pa pustimo domišljiji prosto pot in dodamo nasekljane oreščke, bučna semena, laneno seme, razne marmelade, koščke sadja …
Jaz sem si ga privoščila z marmelado iz grozdja, poskusite še vi, ne bo vam žal!