Zajčki iz kvašenega testa
Print Friendly, PDF & Email

Zajčki iz kvašenega testa so ob skodelici čaja ali kave odličen zajtrk, lahko tudi malica. Še posebej popestrijo praznično velikonočno obloženo mizo. Zlasti veseli jih bodo otroci.

Zajčki iz kvašenega testa – pripomočki:

  • tehtnica
  • skleda za testo
  • nož
  • pekač
  • peki papir
  • lonček
  • čopič

Zajčki iz kvašenega testa – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 3 zajčke

  • 230 g namenske moke za kvašeno pecivo
  • 80 ml mlačnega mleka
  • 3 g suhega kvasa (ali ustrezno količino svežega)
  • 1 žlička sladkorja
  • ščep soli
  • 1 kavna žlička kisa
  • 1 majhno jajce
  • 30 ml olja

In še:

  • rozine ali brusnice za oči
  • 50 ml mleka za premaz

Zajčki iz kvašenega testa – postopek:

Če boste uporabili suhi kvas, vse sestavine za testo odmerite v skledo in zgnetite homogeno testo. Če boste uporabili sveži kvas, najprej naredite kvasec in nato enako naprej. Testo v skledi pokrijemo s krpo in pustimo, da eno uro vzhaja.

Nato testo ponovno na hitro pregnetemo in ga razdelimo na:

  • 3 kupčke po cca. 80 g – ti bodo služili za trup,
  • 3 kupčke po cca. 33 g – ti bodo služili za glavo,
  • 3 kupčke po cca. 13 g – ti bodo služili za repke.

Vzamemo kupček testa, ki bo služil za trup in ga svaljkamo v svaljek dolg 28 do 30 cm. Svaljek naj bo povsod vsaj približno enako debel.  Nato ga zavijemo v obliki polža. Testo ne zavijamo preveč testno, ker bo med peko še naraslo.

Nato vzamemo kupček za glavo in ga s pomočjo rok oblikujemo v obliko solze. Z nožem prirežemo testo kot prikazuje slika, da dobimo glavo in 2 ušesa.

Glavo spojimo s trupom in za oko uporabimo rozine ali brusnice. Iz najmanjšega kupčka testa naredimo kroglico za repek in ga prilepimo na zadnji spodnji del trupa. V bistvu glave in repka ni potrebno lepiti na trup, jih samo tesno zraven položimo, namreč  med peko se bodo sami prilepili na trup.

Zajčke premažemo z mlekom in pekač postavimo v neogreto pečico in vklopimo na 170 stopinj Celzija klasične peke. Med segrevanjem pečice bodo zajčki še vzhajali. Pečemo približno 25 do 30 minut, vključno s segrevanjem pečice oz. do lepe zlate barve zajčkov. Med samo peko zajčke še enkrat premažemo z mlekom.

Pečene zajčke vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo.

Ob prazniku velike noči so zajčki iz kvašenega testa na mizi še posebno lep dodatek, ker bodo mizo naredili igrivo in pisano.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor