Velikonočni zajčki iz kvašenega testa
Ste se kdaj vprašali, kakšno zvezo ima zajec z veliko nočjo? Zajec je prastar simbol plodnosti in simbolizira ponovno rojstvo, vstajenje, tudi intuicijo. Velikonočni zajčki iz kvašenega testa so slastni prigrizki, hkrati pa simpatično popestrijo praznično obloženo mizo. Otroci jih obožujejo!
Velikonočni zajčki iz kvašenega testa – pripomočki:
- večja posoda
- jogurtov lonček (za mero)
- kuhalnica
- kuhinjska krpa
- peki papir
- škarje
- zobotrebec
Velikonočni zajčki iz kvašenega testa – sestavine:
- 4 lončki bele moke
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 1 vrečka suhega kvasa (7 g)
- 1 čajna žlička soli
- 1 lonček kisle smetane
- 1/4 lončka mineralne vode (Radenska)
- 2 žlici masla
- 1 jajce
Velikonočni zajčki iz kvašenega testa – postopek:
V posodo stresemo 4 lončke bele moke, 2 žlici kristalnega sladkorja, vrečko suhega kvasa ter eno čajno žličko soli.
Dodamo 1 jajce.
Na nizki temperaturi segrejemo 2 žlici masla.
Dodamo 1 lonček kisle smetane in četrt lončka mineralne vode ter dobro premešamo. Sestavine samo segrejemo. Ne sme zavreti!
Ohladimo in dodamo k suhim sestavinam.
Dobro premešamo in po potrebi dodajamo moko.
Testo dobro zgnetemo in pustimo vzhajati vsaj dobre pol ure.
Oblikujemo žogice, ki so lahko malenkost jajčaste oblike. Velike naj bodo približno 5 cm.
S škarjami zarežemo ušesa in repek. Zajčke položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
Z zobotrebcem naredimo oči, kamor nato vstavimo semena (npr. sončnična). Lahko pa na koncu, v že pečene zajčke, zabodemo klinčke.
Velikonočni zajčki bodo še lepši, če jih premažemo z jajčko. Pečemo jih približno 12 minut na 200° C, v predhodno ogreti pečici.
Dober tek!