Pečeni češnjevi paradižniki v olju – za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Kaj narediti z manjšimi, češnjevimi paradižniki, če jih imamo viška? Odlična ozimnica so pečeni češnjevi paradižniki v olju. Priprava je enostavna, večino dela opravi pečica, jed pa bo odlična za ozimnico. Porabili jih bomo lahko kot prilogo k raznim mesnim jedem, narezkom vseh vrst, kot tudi dodali v razne omake, enolončnice ali mineštre. Božansko pašejo tudi na pico ali v rižoto.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

Pripomočki za pečene češnjeve paradižnike v olju – za ozimnico :

  • papir za peko
  • pečica
  • gospodinjski čopič
  • 3 kozarci s pokrovi 250 ml

Sestavine za pečene češnjeve paradižnike v olju – za ozimnico:

Za približno 3 kozarčke po 250 ml:

  • 900 g češnjevih paradižnikov
  • 3 dl kvalitetnega olja (olivnega ali sončničnega hladno stiskanega)
  • 1 žlička sušene bazilike
  • 1/2 žličke sušenega origana
  • poper v zrnju
  • sol

Postopek za pečene češnjeve paradižnike v olju – za ozimnico :

Izberemo češnjeve paradižnike ali tudi kakšne druge bolj drobne paradižnike. Jih očistimo, operemo in osušimo. Paradižniki so lahko katerihkoli barv in oblik, saj dan-danes obstaja res dosti različnih vrst.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

Nato vsak paradižnik prerežemo na polovico in jih zlagamo na pekač obložen s papirjem za peko tako, da so prerezane polovičke na vrhu.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

V 1,5 dl olja zmešamo baziliko, origano in sol. Vse skupaj dobro premešamo, da se sol raztopi in ta preliv s čopičem premažemo preko vseh prerezanih paradižnikov na pekaču.
Če čopiča nimamo, potem lahko češnjevce kar z rokami premažemo z oljem in jih nato zopet postavimo tako, da so prerezani deli na vrhu.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

V naprej ogreti ventilacijski pečici na 130 °C, pečemo paradižnike približno 1,5 ure. Čas pečenja je odvisen od tega, kako velike paradižnike smo izbrali. Če so to čisto drobni češnjevi paradižniki, bo dovolj pečenja 1 ura. Če smo imeli večje, debelejše, se lahko čas pečenja podaljša tudi za 30 minut.
Zato je najbolje, da paradižnike med peko opazujemo. In ko so na videz popečeni, jih vzamemo iz pečice.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

Ko se nam zdijo dovolj pečeni, odpremo vrata pečice, pekač pa še pustimo 10 minut v pečici, da se izsuši še nekaj vlage iz paradižnikov. Nato še tople pečene češnjeve paradižnike naložimo v sterilizirane kozarce (kozarce lahko prekuhamo v vreli vodi ali postavimo v pečico za 15 minut na 110 °C). V vsak kozarec dodamo par zrn popra ter zalijemo s hladnim kvalitetnim oljem.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

Olja ne bomo porabili dosti, saj naložimo skoraj do vrha pečene paradižnike. Zato jaz najraje uporabljam hladno stiskano sončnično ali olivno olje.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

Kozarce zapremo s pokrovi, ki dobro tesnijo in počakamo, da se pečeni češnjevi paradižniki v olju za ozimnico popolnoma ohladijo.
Tako pripravljeni zdržijo v hladnejšem in temnem prostoru preko celotne zime, če jih seveda prej ne porabimo, saj so božanska poslastica.

Pečeni češnjevi paradižniki v olju - za ozimnico

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor