Figova marmelada z rumom
Fige so značilen mediteranski sadež, ki ima visoke vsebnosti sladkorjev in veliko mineralov in vitaminov. Poleg tega so fige odličen vir vlaknin in zato priporočljive ob težavah z zaprtjem. Ob obilici fig, vam priporočam, da si fige shranite tudi za ozimnico. Poleg sušenih fig, vam priporočam, da za ozimnico pripravite tudi figovo marmelado z rumom.
Pripomočki za pripravo figove marmelade z rumom:
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo figove marmelade z rumom ( za 6 malih (210 ml) kozarcev za vlaganje):
- 2 kg fig
- 2 paketa gelfix 2:1 (2x 25g)
- 500 g sladkorja
- sok 1 limone
- limonina lupinica 1 limone
- 0,6 dcl ruma
Postopek priprave figove marmelade z rumom:
Kozarce za vlaganje dobro umijemo in jih naložimo v pekač, zraven damo še umite pokrovčke. Vse skupaj damo v pečico ogreto na 100°C in jih pustimo v pečici medtem, ko pripravljamo marmelado.
Fige narežemo na manjše koščke in jih damo v večjo posodo za kuhanje. V manjšo posodo natehtamo sladkor in mu primešamo oba gelfixa. K figam primešamo sladkor z gelfixom, prilijemo rum, naribamo limonino lupinico in stisnemo limonin sok. Vse skupaj pokuhamo na nizki temperaturi, da se figin olupek zmehča in sladkor raztopi. Nato mešanico spasiramo s paličnim mešalnikom in pokuhamo še nekaj minut. Vročo marmelado nadvamo v vroče kozarčke in jih takoj zapremo z vročimi pokrovčki. Zaprte kozarčke pustimo na pultu, da se povsem ohladijo. Po želji jih lahko pokrijete z odejo, da se bodo ohlajali še počasneje. Ohlajeno figovo marmelado z rumom hranimo v shrambi. Figova marmelada z rumom se prileže za zajtrk na kruhu z maslom, ali pa v različnih piškotih oziroma drugih sladicah.
Pa prijetno sladkanje.