Figova marmelada z rumom
Print Friendly, PDF & Email

Fige so značilen mediteranski sadež, ki ima visoke vsebnosti sladkorjev in veliko mineralov in vitaminov. Poleg tega so fige odličen vir vlaknin in zato priporočljive ob težavah z zaprtjem. Ob obilici fig, vam priporočam, da si fige shranite tudi za ozimnico. Poleg sušenih fig, vam priporočam, da za ozimnico pripravite tudi figovo marmelado z rumom. figova-marmelada-z-rumom-7

Pripomočki za pripravo figove marmelade z rumom:

  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo figove marmelade z rumom ( za 6 malih (210 ml) kozarcev za vlaganje):

  • 2 kg fig
  • 2 paketa gelfix 2:1 (2x 25g)
  • 500 g sladkorja
  • sok 1 limone
  • limonina lupinica 1 limone
  • 0,6 dcl ruma

Postopek priprave figove marmelade z rumom:

Kozarce za vlaganje dobro umijemo in jih naložimo v pekač, zraven damo še umite pokrovčke. Vse skupaj damo v pečico ogreto na 100°C in jih pustimo v pečici medtem, ko pripravljamo marmelado.

Fige narežemo na manjše koščke in jih damo v večjo posodo za kuhanje. V manjšo posodo natehtamo sladkor in mu primešamo oba gelfixa. K figam primešamo sladkor z gelfixom, prilijemo rum, naribamo limonino lupinico in stisnemo limonin sok. figova-marmelada-z-rumom-1Vse skupaj pokuhamo na nizki temperaturi, da se figin olupek zmehča in sladkor raztopi. figova-marmelada-z-rumom-2Nato mešanico spasiramo s paličnim mešalnikom in pokuhamo še nekaj minut. figova-marmelada-z-rumom-3Vročo marmelado nadvamo v vroče kozarčke in jih takoj zapremo z vročimi pokrovčki. Zaprte kozarčke pustimo na pultu, da se povsem ohladijo. figova-marmelada-z-rumom-4Po želji jih lahko pokrijete z odejo, da se bodo ohlajali še počasneje. Ohlajeno figovo marmelado z rumom hranimo v shrambi. Figova marmelada z rumom se prileže za zajtrk na kruhu z maslom, ali pa v različnih piškotih oziroma drugih sladicah. figova-marmelada-z-rumom-6

Pa prijetno sladkanje.

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor