Višnjev sok
Print Friendly, PDF & Email

Čudoviti rdeči plodovi višenj so zelo privlačni za oko, a marsikoga odvrnejo od uživanja zaradi kislega okusa. Blagodejni in zdravilni učinki za telo bodo k uživanju višenj prepričali tudi največje sladkosnede. Višnje so namreč vir vitaminov A in C, kalija, bakra in mangana. Vsebujejo tudi antociane, ki delujejo antioksidantno, spodbujajo krvni obtok in delujejo protirakavo. Uživanje višnjevega soka zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni. Ker pri pripravi višnjevega soka, višenj ni potrebno izkoščičiti, je priprava hitra in nezahtevna.

Višnjev sok – pripomočki:

  • vedro (10 l)
  • lonec
  • pasirka
  • večja posoda (škaf)
  • zajemalka ali džezva
  • kuhalnica
  • merilni valj
  • steklenice za sok s pokrovi
  • lij (po potrebi)
  • odeja ali brisača

Višnjev sok – sestavine:

za približno 7 litrov soka

  • 3 kg višenj (s koščicami)
  • 1 kg sladkorja
  • 5 l vode

Višnjev sok – postopek:

Višnje damo v lonec, prilijemo 1 liter vode in segrevamo.

V vedro nalijemo 4 litre vode, dodamo sladkor in mešamo, da se razpusti.

Ko pričnejo višnje v loncu razpadati, jih preložimo v pasirko, ki smo jo dali na večjo posodo in pasiramo, da se meso loči od koščic. Če je masa presuha in težko pasiramo, lahko prilijemo malo sladkane vode iz vedra.

Na koncu še z rokami iztisnemo sok iz višenj, saj zaradi koščic ne bomo mogli do konca spasirati s pasirko.

Sok, ki smo ga ujeli pod pasirko, prilijemo k sladkani vodi v vedru in premešamo.

Sok iz vedra prelijemo v lonec in segrevamo. Če imamo manjši lonec in ne gre vsa tekočina vanj, bomo postopek segrevanja večkrat ponovili. Med segrevanjem se bodo na soku nabirale pene, ki jih je potrebno sproti odstranjevati z zajemalko ali žlico.

Ko sok zavre, zmanjšamo temperaturo štedilnika in vrelo tekočino nalijemo v steklenice. Uporabimo lahko džezvo ali zajemalko in lijak. Napolnimo do vrha in pazimo, da bo v steklenici čim manj pen.

Steklenice z vročim sokom takoj zapremo s pokrovom in jih pokrijemo z odejo ali večjo brisačo, da se počasi ohlajajo. Dodatna pasterizacija ni potrebna. Ohlajeni sok lahko pijemo nerazredčen, po želji pa mu lahko dodamo malo vode, da bo še bolj osvežilen.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor