Višnjev sirup
Višnjev sirup je odličen na kar nekaj načinov. Npr. razredčenega z vodo, si ga privoščimo v vročih dneh kot osvežilni napitek, zelo dober pa je tudi kot preliv pri sadnih kupah, sladoledu ali še na kakšen drug način. Pripravljen po postopku s sokovnikom je izredno aromatičen in polnega okusa, saj višnje sočimo cele in pridobljenega soka pri tem postopku ne razredčimo z vodo.
Višnjev sirup – pripomočki:
- sokovnik
- štedilnik – grelna plošča
- posoda
- tehtnica
- vrč
- gosto cedilo
- lij
- steklenice s pokrovčki
- pečica ali odeja
Višnjev sirup – sestavine
Za 2 litra višnjevega sirupa:
- 1,2 kg višenj
- 1,2 kg kristalnega belega sladkorja
- voda (količina je po navodilih na sokovniku)
Višnjev sirup – postopek:
Pripravimo sokovnik po navodilih: v spodnjo posodo nalijemo navadno vodo do označbe na steni posode (pribl. 2 litra), na spodnjo posodo postavimo srednji del (cedilo) in v zgornjo posodo nasujemo cele višnje (ne koščičimo), katere smo predhodno oprali.
Posodo pokrijemo in na štedilniku segrevamo do vrelišča, da se ustvarja para. Pod cevko podstavimo posodo, da prestrežemo sok, ki bo odtekal iz posode z višnjami.
Ko se sočenje prične, po cevki prične v podstavljeno posodo teči višnjev sok.
Po približno eni uri, ko sok po cevki preneha kapljati, je sočenje končano. Še vroč sok precedimo, mu dodamo sladkor in segrevamo toliko časa, da se sladkor v celoti stopi.
Sirup natočimo v steklenice, dobro zapremo in jih postavimo v predhodno ogreto pečico na 60 stopinj Celzija ali pa jih zavijemo v toplo odejo. Steklenice pustimo na toplem do naslednjega dne, da se počasi ohladijo.
Že naslednji dan si lahko privoščimo osvežilno osvežilni višnjev sok ali pa steklenice shranimo v hladen in temen prostor. Tako uskladiščene lahko počakajo tudi leto ali več.
Pa na zdravje!