Višnjev sirup
Print Friendly, PDF & Email

Višnjev sirup je odličen na kar nekaj načinov. Npr. razredčenega z vodo, si ga privoščimo v vročih dneh kot osvežilni napitek, zelo dober pa je tudi kot preliv pri sadnih kupah, sladoledu ali še na kakšen drug način. Pripravljen po postopku s sokovnikom je izredno aromatičen in polnega okusa, saj višnje sočimo cele in pridobljenega soka pri tem postopku ne razredčimo z vodo.

višnjev sirup

Višnjev sirup – pripomočki:

  • sokovnik
  • štedilnik – grelna plošča
  • posoda
  • tehtnica
  • vrč
  • gosto cedilo
  • lij
  • steklenice s pokrovčki
  • pečica ali odeja

višnjev sirupVišnjev sirup – sestavine

Za 2 litra višnjevega sirupa:

  • 1,2 kg višenj
  • 1,2 kg kristalnega belega sladkorja
  • voda (količina je po navodilih na sokovniku)

Višnjev sirup – postopek:

Pripravimo sokovnik po navodilih: v spodnjo posodo nalijemo navadno vodo do označbe na steni posode (pribl. 2 litra), na spodnjo posodo postavimo srednji del (cedilo) in v zgornjo posodo nasujemo cele višnje (ne koščičimo), katere smo predhodno oprali.

višnjev sirup

Posodo pokrijemo in na štedilniku segrevamo do vrelišča, da se ustvarja para. Pod cevko podstavimo posodo, da prestrežemo sok, ki bo odtekal iz posode z višnjami.

višnjev sirup

Ko se sočenje prične, po cevki prične v podstavljeno posodo teči višnjev sok.

višnjev sirup

Po približno eni uri, ko sok po cevki preneha kapljati, je sočenje končano. Še vroč sok precedimo, mu dodamo sladkor in segrevamo toliko časa, da se sladkor v celoti stopi.

višnjev sirup

Sirup natočimo v steklenice, dobro zapremo in jih postavimo v predhodno ogreto pečico na 60 stopinj Celzija ali pa jih zavijemo v toplo odejo. Steklenice pustimo na toplem do naslednjega dne, da se počasi ohladijo.

Že naslednji dan si lahko privoščimo osvežilno osvežilni višnjev sok ali pa steklenice shranimo v hladen in temen prostor. Tako uskladiščene lahko počakajo tudi leto ali več.

višnjev sirup

Pa na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor