Sladki lassi – jogurtov napitek
Print Friendly, PDF & Email

Lassi – jogurtov napitek je tradicionalna pijača na osnovi jogurta, ki je doma v Indiji. Priljubljen je med domačini in turisti, ki se prav s tem napitkom radi odžejajo in hkrati nasitijo kar na ulici. Poznamo več vrst lassijev: klasični sladki, klasični nevtralni lassi, odlični pa so tudi tisti z dodatki različnega sadja (npr. mango, ananas, banana itd).

Sladki lassi – jogurtov napitek – pripomočki:

  • skodelica
  • metlica

Sladki lassi – jogurtov napitek – sestavine:

Sestavine so za 2 napitka (cca 2 dl).

  • 250 g grškega jogurta
  • 1 – 2 žlici sladkorja v prahu
  • ščepec mletega kardamoma
  • 1,5 – 2 dl hladnega mleka

Sladki lassi – jogurtov napitek – postopek:

V skodelico damo 250 g grškega jogurta. Uporabimo lahko tudi kakšen podoben jogurt z gosto strukturo.

Dodamo 1 ali 2 žlici sladkorja v prahu. Če nimamo sladkorja v prahu, lahko uporabimo tudi kristalni sladkor.

Dodamo ščepec mletega kardamoma, ki bo napitku dodal skrivnostno aromatično noto. Z metlico dobro premešamo. Kardamom je poleg žafrana in vanilije ena najdražjih začimb na svetu, in je pri nas še vedno manj znana začimba, kar pa je velika škoda. Poleg svojega zanimivega, sladkastega vonja in okusa, je namreč tudi zelo zdrav. Pomaga pri prebavnih težavah, razstruplja telo, blaži kašelj, deluje protivnetno (blaži bolečine), tradicionalna indijska medicina pa ga uvršča celo med afrodiziake, pomaga pa lahko tudi pri impotenci in težavah z erekcijo.

Na koncu dodamo še 1,5  do 2 dl hladnega mleka. Mleko dodajamo postopoma in vmes z metlico mešamo. Lahko bi uporabili električni mikser ali blender, vendar bi s tem uničili pravo strukturo napitka. Zato priporočam uporabo metlice.

Ko se vse sestavine povežejo med seboj, napitek pa nekoliko speni, je lassi – jogurtov napitek pripravljen.

Penasto umešanega čimprej nalijemo v kozarce in takoj postrežemo. Po vrhu lahko po želji potrosimo še manjši ščepec kardamoma v prahu.

Napitek iz jogurta – sladki lassi je osvežujoč in hranljiv napitek, ki se vedno prileže.

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor