Osvežilne ledene kocke
Print Friendly, PDF & Email

V vročih dneh nam poleg hladne sence najbolj prija osvežilna pijača. Najbolje se je odžejati kar z vodo, lahko pa ji dodamo še pisane ledene kocke in dobimo domačo ledeno različico vode z okusom, ki je brez umetnih dodatkov. Na podoben način si lahko doma pripravimo tudi odlično ledeno kavo. Eksperimentiramo lahko z različnimi kombinacijami sadja in dišavnic, poleg dobrega okusa, pa bodo ledene kocke poskrbele še za privlačen videz pijače.

osvezilne-ledene-kocke

Osvežilne ledene kocke – pripomočki:

  • modelček za led ali pekač za mafine
  • zamrzovalnik
  • nož in deska za rezanje

Osvežilne ledene kocke – sestavine:

voda z okusom

  • voda ali mineralna voda
  • različno sadje
  • sadni sokovi
  • meta, melisa, bazilika, sivka …

ledena kava

  • kuhana kava
  • mleko
  • najljubši mlečni sladoled

Osvežilne ledene kocke – postopek:

Ledene kocke dodamo v kozarec vode ali druge pijače. Navadno mineralno vodo bodo spremenile v osvežilen gaziran napitek, v koktajlih pa bodo delovale posebej prefinjeno. Pripravimo lahko različne različice ledenih kock. Uporabimo posodice za zamrzovanje, v kolikor pa pripravljamo zabavo, lahko namesto majhnih posodic uporabimo pekač za mafine in tako dobimo večje ledene kocke, ki jih lahko dodamo tudi v sadne solate, bovle in druge osvežilne pijače, ki jih bomo ponudili v večjih količinah.

osvezilne-ledene-kocke

Ledene kocke s sadjem

V posodice za led nalijemo malo več kot polovico vode, nato pa dodajamo koščke sadja. Jagode ribeza ali borovnic lahko pustimo cele, maline, jagode, grozdje, breskve, lubenice in drugo večje sadje pa narežemo na manjše koščke. V posamezno kocko lahko dodamo eno vrsto sadja ali pa preizkusimo kombinacijo večih vrst. Posodice nato do vrha napolnimo z vodo in postavimo v zamrzovalnik. Če želimo, da sadje ne potone na dno, najprej nalijemo v posodice malo vode, jo zamrznemo in šele nato dodamo sadje ter do vrha zalijemo z vodo in ponovno zamrznemo. Če bomo uporabili pekač za mafine, lahko na dno položimo rezino limone ali pomaranče in nato zalijemo z vodo ter zamrznemo. Pazimo le, da izberemo sadeže z užitno lupino.

osvezilne-ledene-kocke

Ledene kocke s sadnim sokom

V posodice za zamrzovanje nalijemo najljubši sadni sok ali sirup in postavimo v zamrzovalnik. Lahko pa naredimo kocke v plasteh. Najprej nalijemo malo enega soka in ga zamrznemo. Nato dolijemo drugo barvo soka in zopet zamrznemo. Nadaljujemo, dokler ni posodica polna. Takšne pisane kocke bodo sproti barvale vodo v kozarcu. V kolikor boste zamrzovali sirup, je potrebno v kozarec dodati manj ledenih kock, saj bo okus bolj izrazit. Na enak način lahko naredimo tudi ledene kocke iz sveže iztisnjenega limoninega ali pomarančnega soka.

Ledene kocke z dišavnicami

Preprosto natočimo v posodice za zamrzovanje vodo in dodamo majhne listke mete, melise, sivke ali bazilike, lahko pa kar kombinacijo teh dišavnic. Takšne kocke so odlična popestritev raznih koktajlov, mineralnih vod ali sokov.

osvezilne-ledene-kocke

Ledene kocke s cvetovi

Na enak način, kot pripravimo ledene kocke z dišavnicami, lahko naredimo tudi okrasne ledene kocke, v katere ujamemo cvetje. Izbirajmo le med užitnimi cvetovi. Takšne kocke ne bodo dodale posebnega okusa, bodo pa lepo popestrile kozarec pijače ali skledo sadne solate. V kolikor bomo pripravili solate ali narezke in jih bomo postregli na ledeni posteljici, lahko tudi tja postavimo nekaj ledenih kock s cvetovi in tako popestrimo mizo.

Ledene kocke s kavo

Ko bomo naslednjič kuhali kavo, je skuhajmo malo več. Ohlajeno nalijemo v posodice za zamrzovanje in jih postavimo v zamrzovalnik. Ko si zaželimo ledene pijače, natočimo v skodelico hladno mleko, dodamo 2 ali 3 kocke kave in kepico mlečnega sladoleda.osvezilne-ledene-kocke

Brbončice vam bodo hvaležne!

 

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor