Osvežilna limonada
Print Friendly, PDF & Email

Limonado lahko uživamo skozi celo leto. Poleti si pripravimo hladno, lahko tudi z dodatkom ledu in se z njo prijetno osvežimo. Pozimi lahko uživamo toplo ali mlačno in si zaradi vitaminov krepimo imunski sistem. Vse pogosteje na domačih terasah in vrtovih najdemo limone in tako si lahko zagotovimo lastni pridelek res bio sadežev.

osvežilna limonada

Osvežilna limonada – pripomočki:

  • ožemalec citrusov

Osvežilna limonada – sestavine:

  • 6 do 7 limon oz. 200 ml limoninega soka (količina limon je odvisna od tega koliko soka nateče iz limon)
  • 100 g sladkorja oz. po želji (beri tudi opombe)
  • 150 ml vode (za sladkorni sirup)
  • 1700 ml hladne vode
  • 1 limona za dekoracijo
  • sveži listki melise
  • po želji še kocke ledu

Opomba:

Če bomo pripravljali limonado povsem brez sladkorja, potem recepta ne potrebujemo.

Osvežilna limonada – postopek:

Limonado si pripravimo po osnovnem receptu: sok limone, voda in sladkor. Težava nastane pri dodajanju sladkorja direkt v pripravljen napitek, ker sladkor običajno sede na dno in se ne raztopi. Težavo najbolj elegantno rešimo tako, da skuhamo sladkorni sirup. To nam bo vzelo samo 2 minutki časa. V kozico nalijemo 150 ml vode, dodamo sladkor in ob vretju mešamo, da se sladkor popolnoma stopi. Kozico odstavimo.

osvežilna limonada

Limone s pomočjo ožemalca citrusov ožamemo. Limone imejmo na sobni temperaturi. Vsako limono najprej na pultu s pritiskom dlani povaljamo kot svaljek. Limona bo postala mehkejša in sok iz nje bo bolj tekel.  Ožemimo toliko limon, da dobimo najmanj 200 ml limoninega soka. Če želimo bolj intenziven okus limone, ožemimo več limon. osvežilna limonada

V vrču združimo sladkorni sirup, sok limone in  vodo. V vrč dodamo še krhlje limone, sveže liste melise, premešamo in napitek je pripravljen.

osvežilna limonada

Osvežilno limonado lahko pripravimo že kakšno uro ali dve pred uporabo in jo hranimo v hladilniku. Lahko pa se uporabi takoj in po želji dodamo kocke ledu.

Ideja

Osvežilni limonadi lahko spreminjamo okus in dodamo npr.: ingver ali pomarančni sok ali sadeže jagodičevja …

osvežilna limonada

Naj vas kozarec osvežilne limonade prijetno osveži in okrepi.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor