Osvežilen pomarančni juice
Pomarančni juice je prijetno osvežilna pijača, ki jo lahko sami pripravljamo skozi vse letne čase. Res pa je, da so pomaranče pozimi najbolj sočne in iz njih priteče največ soka. Edini problem je, da je zelo težko dobiti čim manj škropljene sadeže. Zato jih poskušamo čim bolj skrbno očistiti.
Osvežilen pomarančni juice – pripomočki:
- posoda za namakanje pomaranč
- 10 l posoda ali 2 manjši po 5 l
- nož
- deska za rezanje
- tehtnica
- kuhalnica
- cedilo
- palični mešalnik
- steklenice
Osvežilen pomarančni juice – sestavine:
Sestavine zadoščajo za cca. 9 litrov soka
- 4 pomaranče
- 1 žlica sode bikarbone
- 2 zvrhani žlici soli
- 60 g citronske kisline
- 800 g rjavega (ali belega) sladkorja
- 9 l vode
Osvežilen pomarančni juice – postopek:
Pomaranče damo v posodo, jih prelijemo z vodo in dodamo sodo bikarbono. Namakamo jih 2 uri, nato jih temeljito skrtačimo. Ponovno jih vrnemo v posodo, jih prelijemo z 1 litrom hladne vode in dodamo 2 zvrhani žici soli. V slani vodi jih na hladnem namakamo 24 ur. Namakanje v slani vodi, bo pripomoglo k temu, da sok ne bo grenil. Zato je priporočljivo, da pazimo, da so pomaranče cele pod vodo.
Po 24-ih urah pomaranče odstranimo iz slane vode in jih ponovno skrtačimo. Narežemo na manjše kose. Če imajo pomaranče koščice, jih je nujno potrebno odstraniti
Nasekljanim pomarančam dodamo 60 g citronske kisline.
Nasekljane pomaranče pomešamo s citronsko kislino in jih prelijemo z 1 litrom hladne vode. Tako se naj ponovno nekje na hladnem namakajo 24 ur.
Če imamo veliko 10 litrsko posodo, jo uporabimo, drugače pa se poslužimo dveh 5 litrskih posod. V posodo nalijemo 8 litrov vode (če imamo 2 posodi, v vsako 4 litre) in dodamo 800 g rjavega sladkorja. Vodo in sladkor prevremo in pustimo, da se ohladi.
Po 24 urnem namakajnu pomaranč, jih v tekočini, v kateri so se namakale, postavimo na ogenj in kuhamo 10 minut.
Pustimo, da se nekoliko ohladijo. Nato jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kašo.
Pomarančno kašo dodamo ohlajeni prekuhani in sladkani vodi. Kašo dodajamo preko goste cedilke. Tisto kar cedilka zadrži, lahko hranimo in zamrznemo ter uporabimo pri kakšni peki. Pripravljen sok temeljito premešamo in napolnimo steklenice. Steklenice hranimo v hladnem prostoru.
Če nam je sok še vedno premočan, ga lahko pred pitjem z vodo še malo razredčimo. Na zdravje!