Limoncello
Print Friendly, PDF & Email

Limocello je aperitiv iz žganja z osvežilnio aromo in čudovitim vonjem citrusov. Odlično se poda kot uvertura h glavni jedi, poleti lahko na terasi uživamo ob raznih koktajlih, pozimi pa nas prijetno pogreje in obogati z vitaminom C.

Limoncello Limoncello – pripomočki:

  • večja steklena posoda

Limoncello – sestavine:

  • 12 do 15 bio limon
  • 1500 ml žganja
  • 500 ml vode
  • 250 g sladkorja

Limoncello – postopek:

Če bomo uporabili domače limone, le te samo umijemo. V kolikor nam izvor ni znan, jih za pol ure namočimo v vodo, kateri smo dodali žličko sode bikarbone. Nato jih temeljito umijemo.

Limoncello

Z lupilcem za zelenjavo čim bolj na tanko olupimo limone. Pazimo, da bo na olupkih čim manj belega mesa limone, kajti v tem primeru bo limoncello grenil, kar pa nam ne bo všeč. Olupkov limone naj bo minimalno 200 g, če jih bo več, toliko boljše.

Limoncello

Pripravimo večji steklen kozarec in vanj položimo limonine olupke in jih prelijemo z žganjem. Uporabimo lahko šnopc, vodko ali vodko in beli rum. Kozarec postavimo na temno mesto, kjer naj odleži minimalno 14 dni, lahko tudi do 30 dni. Več dni se lupinice namakajo, boljši bo limoncello.

Limoncello

Seveda v tem času ne smemo pozabiti na “pijane” olupke. Kozarec vsak dan pretresemo ali ga s kuhalnico premešamo. S tem bomo povzročili, da se bo aroma olupkov izločila v žganje. Že po enem dnevu bomo opazli izrazito spremembo v barvi, katera bo postala sončno rumena.

Limoncello

Ko preteče najmanj 14 dni, še bolje več, je žganje pripravljeno na nadaljni postopek. Pripravimo si cedilo in ga obložimo z dvojno gazo. Žgajne z olupki precedimi v čisto posodo.

Limoncello

V 500 ml vode zakuhamo 250 g sladkorja in mešamo, da se sladkor stopi. Pustimo, da se ohladi. Ko je sladkorna vodo ohlajena, jo prilijemo v limonino žganje ter vse dobro premešamo.

Če imamo raje bolj sladki limoncello, lahko količino sladkorja povečamo. Če želimo bolj nežno, pomeni manj močno alkoholno pijačo, dodamo več vode.

Limoncello

Tako, limoncello je končan in sedaj samo še napolnimo steklenice. Limoncello hranimo v hladilniku, lahko celo v zmrzovalniku. Vedno ponudimo močno ohaljenega.

Limoncello

In še nasvet kako porabiti olupljene limone. Ker naenkrat ne moremo popoti toliko limonade, s pomočjo ožemalnika citurosov ožamemo vse limone in sok limon prelijemo v vrečice za led ter zamzrnemo. Ko potrebujemo, odtrgamo toliko kock kot jih potrebujemo. Porabimo jih za limonade, čaje, omake …

Limoncello

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.7]

Dodaj odgovor