Kefir
Print Friendly, PDF & Email

Kefir je starodavna pijača, ki slovi po veliko zdravilnih lastnosti. Skrbi za naš notranji eko sistem in nam krepi imunski sistem. V njem se nahajajo probiotične bakterije in kvasovke, ki v simbiozi skrbijo za našo odpornost. Pripravimo ga s pomočjo fermentacije z živo kefirjevo kulturo, tako imenovana kefirjeva zrnca ali kefirjeve gobice.

kefir-1Kefir – pripomočki:

  • steklena ali porcelanasta skleda
  • plastična cedilka
  • lesena ali plastična žlica
  • steklenica

Kefir – sestavine:

  • kefirjeva zrnca oz. kefirjeve gobice
  • 3 dcl mleka

Kefir – postopek izdelave:

Postopek izdelave kefirja je zelo enostaven. Edini pogoj je, da si pridobite kefirjeve gobice. Kefirjeve gobice, ki zelo hitro rastejo, se praviloma ne kupujejo ali prodajajo, temveč se za zdravje brezplačno delijo med prijatelje. Zelo pomemben je podatek, da se ne sme uporabljati kovinskih izdelkov posode in pribora, izključno naj bo to steklo, porcelan, plastika ali les.

kefir-2

Ko dobite kefirjeve gobice, jih stresete v stekleno ali keramično posodo in jih prelijete z mlekom. Ker je verjetno kefirjevih zrnc v začetku bolj malo, bo dovolj približno 2 dl mleka. Skledo pokrijemo, vendar ne neprodušno in pustimo nekje na polici, kjer nas ne bo motila. Čas fermentacije je približno 24 ur, vendar ob višjih temperaturah nad 22 stopinj celzija, se čas fermentacije lahko skrajša, ob nižjih temperaturah, pa se lahko poviša na 48 ur. Čas fermentacije je odvisen tudi od tega, kako intenziven okus napitka želite. Vmes je priporočljivo, da se enkrat premeša, da mleko in bakterije enakomerno delujejo.kefir-3

Po končani fermentaciji, vsebino precedimo skozi plastično cedilko in nastali kefir pretočimo v steklenico, ki jo hranimo v hladilniku. Odcejena kefirjeva zrna ne splahnjujemo z vodo, temveč jih stresemo nazaj v skledo in jih ponovno prelijemo s svežim mlekom. S tem smo začeli novi postopek fermentacije, za izdelavo novega kefirja. Postopek ponavljamo tako dolgo, kot želimo uživati kefir. Če si zaželimo, da kefirja en čas ne bi uživali, spravimo kefirjeva zrnca v vrečico in jih zamrznemo. Pozor – zrnca ne peremo pod vodo, Ko si kefirja spet zaželimo, jih enostavno odtalimo in ponovno nastavimo na mleko. Pri zamrznjenjih in odtaljenih gobicah je ponavadi eno, do dva fermentacij, potrebno kefir zavreči, ker pogreni, nato se normalizira.

kefir-4

 

Za tiste, ki še niste pili kefirja, vas bo verjetno presenetil zelo močan okus. Vendar z rednim uživanjem, se nanj navadimo in nam postane zelo všeč. Ob fermentaciji se kefirjeva zrnca opazno množijo, zato jih je treba del odvzeti, ki jih lahko delite naprej med svoje prijatelje.

 

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor