Karamelizirano žajbljevo mleko za boleče grlo
Print Friendly, PDF & Email

Karameliziranemu žajbljevemu mleku po domače rečemo “prežgan cuker”. To je preprost recept, ki se prenaša iz generacije v generacijo in me še vedno spominja na otroštvo, čeprav ga sedaj že sama pripravljam za svoje otroke. Je zelo aromatičen napitek, ki ga pijemo po majhnih požirkih ob pojavu bolečin v grlu. Za pripravo potrebujemo 3 sestavine.

Karamelizirano žajbljevo mleko – pripomočki:

  • manjša kozica

Karamelizirano žajbljevo mleko – sestavine:

  • 6 velikih žlic kristalnega sladkorja
  • 1,5 – 2 dl mleka
  • 5 večjih listov žajblja (suh ali svež)

Karamelizirano žajbljevo mleko – postopek:

V manjšo kozico stresemo 6 velikih (jušnih) žlic kristalnega sladkorja. Pristavimo na visoko temperaturo in segrevamo.

Kaj kmalu se sladkor prične topiti. Ni potrebe po neprestanem mešanju, moramo pa biti ves čas prisotni in skrbno opazovati, da se “prežgan” sladkor slučajno ne spremeni v “zažgan” sladkor.Ko se sladkor skoraj v celoti spremeni v tekoče stanje; v sladko zlato rjavo karamelo, znižamo temperaturo na srednjo vrednost.

Če še nismo, je sedaj pravi čas, da vklopimo napo. Karameliziran sladkor prelijemo z 1,5 do 2 dl mleka, kar sproži precej glasno in burno reakcijo.

V mleko dodamo 5 večjih listov žajblja. Uporabimo lahko posušen ali sveže nabran žajbelj.

Počakamo, da mleko počasi zavre in da se navzame okusa po žajblju. Segrevamo še kakšno minutko ali dve, da se karamela v celoti stopi v mleku in ga rjavkasto obarva.

Odstavimo in odstranimo žajbljeve liste ter karamelizirano žajbljevo mleko nalijemo v kozarček. Pijemo ga čimbolj vročega in sicer po požirkih, večkrat dnevno.

Na zdravje!

Bolečemu grlu lahko pomagate tudi z medenimi začimbami in bonboni za boleče grlo. Za dvig odpornosti na splošno, pa odlično poskrbi ingverjev napitek za boljšo odpornost.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor