Jagodni liker
Print Friendly, PDF & Email

Aromatičen in zelo lepo dišeč jagodni liker, ki nas najprej pritegne s svojim vonjem, pri okušanju pa se najprej okusijo jagode, ki jih obdaja blaga nota vanilje, šele nato pa se začuti sladek alkoholni okus. Priprava je izjemno enostavna, jagodni liker pa tako posebnega okusa, da ga ljubitelji sladkih pijač vsekakor morate poskusiti.

Pripomočki za jagodni liker:

  • večji steklen kozarec s pokrovom
  • nož in deska
  • tlačilka za krompir ali vilice
  • gosto cedilo
  • bombažna gaza (naj ne bo oprana z mehčalcem)
  • poljubno velike stekleničke z zamaški za shranjevanje likerja
  • lij
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za jagodni liker

Za okoli 750 ml jagodnega likerja:

  • 300 g jagod (tehtano očiščeno)
  • 80-100 g sladkorja (lahko tudi manj ali več, po okusu)
  • 1 cel strok vanilje
  • 5 dl vodke
  • 0,8 dl ruma
Opomba avtorice

Pri jagodah svetujem, da izberete domače, ki so ne škropljene in seveda tudi najbolj aromatične in okusne. Naj bodo zrele(jše).
Tudi kvaliteta alkohola je zelo pomembna, da boste dobili okusen liker, zato naj bosta vodka in rum kvalitetna.
Sladkor lahko dodajate po svojem okusu, meni so bolj všeč malce sladkejši likerji, zato tisti, ki imate radi malo manj sladke dodajte npr. 80 g sladkorja. Seveda pa sladkor odmerite tudi glede na to, kako sladke so jagode, ki jih boste uporabili, saj bodo tudi te malenkost dodale k sladkosti samega jagodnega likerja.

Priprava jagodnega likerja

Jagode očistimo, odstranimo zelenje in jih narežemo na polovice. Nato jih s pomočjo tlačilke za krompir ali pa z vilicami nekoliko pretlačimo.

Pretlačene jagode stresemo v velik stekleni kozarec skupaj s sokom jagod, ki se je nabral. Dodamo še sladkor, strok vanilje.

Dolijemo vodko in rum, premešamo s kuhalnico in s pokrovčkom zapremo kozarec. Zaprt steklen kozarec postavimo na mesto s sobno temperaturi, ki ni izpostavljeno sončni svetlobi. Jagodni liker sedaj pustimo stati 20 dni. Vmes kozarec občasno pretresemo (jaz sem ga v 20 dneh približno 3-4 krat).

Po 20 dneh si pripravimo poljubno velike stekleničke z zamaški, lij, cedilo in čisto gazo. Skozi cedilo in čisto gazo precedimo jagodni liker (jagode lahko nekoliko ožamemo). Liker ujamemo v posodo iz katere ga bomo prelili v stekleničke (ali steklenico).

Sedaj jagodni liker le še prelijemo v steklenice, ki jih hranimo na suhem in hladnem mestu.

Uživajte v primerno ohlajenem jagodnem likerju, ki vas bo najprej očaral s svojo aromo, nato pa še z okusom.

Na zdravje!

Ljubitelje domačih likerjev vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor