Breskov gosti sok
Print Friendly, PDF & Email

Si želite breskovega gostega soka odličnega okusa? Če je vaš odgovor pritrdilen, predlagam, da preizkusite breskov gosti sok narejen po tem receptu in v njegovem popolnem okusu uživate še dolgo po tem, ko svežih breskev ne bo več na voljo. Priprava breskovega soka je zelo preprosta, ne potrebujemo veliko sestavin, izdelave se lahko lotijo tudi tisti, ki nimajo veliko izkušnje v kuhinji. Po tem receptu bomo naredili okoli 7 litrov odličnega breskovega soka, ki lahko v  temnem in hladnem prostoru, počaka 2-3 mesece.

Pripomočki za pripravo breskovega gostega soka:

  • veliki 10 l lonec za kuhanje (v kolikor nimate velikega lonca, lahko uporabite tudi 2 X po 5 l)
  • lonec za kuhanje velikosti 5 l ali več z pokrovom.
  • deska in nož za rezanje
  • večja skleda za narezane breskve
  • kuhinjska tehtnica
  • 7 steklenic z zamaškom volumna 1 l
  • štedilnik
  • palični mešalnik
  • kuhalnica
  • lij
  • zajemalka

Sestavine za breskov gosti sok

Za okoli 7 l soka:

  • 2 kg svežih olupljenih, očiščenih, razkoščičenih in na manjše kose narezanih breskev
  • 800 g sladkorja
  • 6 vrečk vaniljevega sladkorja
  • 6 l vode

Postopek pripreve breskovega gostega soka

Sveže breskve najprej operemo in jih olupimo. Nato vsako breskev prerežemo na polovico in jim odstranimo koščice. Tako pripravljene breskove polovice razrežemo na manjše kose in jih damo v skledo. Ko smo narezali in pripravili 2 kg breskev, jih stresemo v 5 litrski lonec.

V lonec z breskvami vlijemo 2 l hladne vode in 200 g odtehtanega sladkorja. Lonec s sestavinami postavimo na štedilnik in na srednje močnem ognju kuhamo 40 minut. Čas merimo od trenutka, ko sestavine zavrejo.

Med kuhanjem sestavine večkrat premešamo in v zadnjih desetih minutah kuhanja dodamo še 6 vrečk vaniljevega sladkorja. Ko poteče 40 minut kuhanja, posodo umaknemo z ognja in sestavine zmiksamo z paličnim mešalnikom. Posodo z zmiksanimi breskvami nato pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

Med tem časom najemo 6 litrov vode v večji, 10 litrski lonec in vodi dodamo 600 g sladkorja., vse skupaj postavimo na štedilnik in na močnem ognju počakamo, da zavre. Vmes mešamo, da se sladkor stopi.

V zavreto sladkano vodo vlijemo pripravljeno breskovo kašo, ki smo jo dobili z miksanjem. Sestavine dobro premešamo, posodo pokrijemo s pokrovko in na srednje močnem ognju kuhamo še 15 minut od časa, ko sestavine zavrejo.

Posodo z breskovim sokom nato odstranimo z ognja in še vroč gost breskov sok vlijemo v steklenice, ki smo jih pred tem dobro umili in osušili. To storimo tako, da na steklenico nastavimo lij in s pomočjo zajemalke postopoma vlivamo še vroč sok vanjo. Steklenico dobro zapremo, s pokrovčkom, ki dobro tesni in sok postavimo na hladno in temno mesto.

Po odprtju breskov sok hranimo v hladilniku. Breskov gosti sok narejen po tem receptu je res odličnega okusa, zato vam priporočam, da ga preizkusite. Zagotovo ga boste naredili še velikokrat.

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 3.5]

Dodaj odgovor