Bezgov napitek 2 v 1
Print Friendly, PDF & Email

Bezeg je vsem poznana in v naših krajih precej razširjena rastlina, z omamnim vonjem, čudovitim cvetjem in predvsem s številnimi pozitivnimi učinki. Pravijo, da bezeg niža vročino, blagodejno deluje pri prehladu in kašlju, čisti kri, spodbuja delovanje znojnic, pomaga tudi proti senenemu nahodu … Iz bezgovih cvetov lahko naredimo cvrtino, sirup, čaj, liker, pecivo … Vendar pa priporočam, da ne oberete vseh cvetov, da boste lahko jeseni nabrali še kaj bezgovih jagod. Iz jagod lahko naredimo marmelado, liker ali pa jih uporabimo kot barvilo. Pozorni bodite le, da ne uživate surovih bezgovih jagod, ker nepredelane niso užitne. Nekateri izkoristijo tudi mlade poganjke, listje in korenine, saj je zdravilna prav cela rastlina. Ker pa je tudi čas porok, omenimo, da po nekaterih vražah bezeg deluje kot amulet sreče za mladoporočenca.

Da nas bo jeseni razveseljevalo kar največ bezgovih jagod, moramo spomladi obrati čimmanj cvetov, zato je bezgov napitek 2 v 1 idealna rešitev za varčevanje s cvetovi.

Bezgov napitek 2 v 1

Bezgov napitek 2 v 1 – pripomočki:

  • večja posoda
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • lijak
  • cedilo
  • zajemalka
  • steklenice s pokrovi
  • večji kozarec za vlaganje
  • lonec
  • kuhinjska krpa
  • debelejša brisača ali odeja

Bezgov napitek 2 v 1 – sestavine:

(za približno 8, 5 l sirupa in 2 l likerja)

  • 60 bezgovih cvetov
  • 6 l vode (in še nekaj za kuhanje)
  • 6,5 kg sladkorja
  • 200 g citronske kisline
  •  2 l žganja

Bezgov napitek 2 v 1 – postopek:

Bezgove cvetove naberemo v sončnem vremenu. V večjo posodo nalijemo 6 litrov vode in dodamo 6 kilogramov sladkorja. Vse mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi, saj bo kasneje težko mešati. Debelejše vejice odstranimo, cvetove pa polagamo v posodo s sladkorjem in vodo.  Pripravljeno zmes pustimo stati 24 ur, vmes pa večkrat premešamo.

Bezgov napitek 2 v 1

Naslednji dan preložimo namočene cvetove v večji kozarec za vlaganje in posujemo s še približno pol kilograma sladkorja. Kozarec pokrijemo in postavimo na okensko polico ali drugo sončno mesto. Pustimo tako dolgo, da se sladkor razpusti, vmes pa lahko večkrat premešamo. To traja približno dva tedna.
Bezgov napitek 2 v 1

Po dveh tednih “sončenja”, cvetove prelijemo z žganjem in pustimo stati še nekaj dni na soncu. Nato liker precedimo v steklenice. Uživamo dobro ohlajeno in v zmernih količinah.

Bezgov napitek 2 v 1

V sladkorno raztopino, iz katere smo po 24-ih urah pobrali cvetove, vsujemo citronsko kislino in dobro premešamo. Nato tekočino precedimo v steklenice in jih dobro zapremo. Nič hudega, če bodo v sirupu ostali manjši delci cvetov.

Bezgov napitek 2 v 1

Na dno lonca položimo kuhinjsko krpo, nato pa zložimo vanj steklenice sirupa. Prilijemo vodo, da je vsaj nekaj centimetrov steklenice pod vodo in začnemo segrevati. Ko začne voda vreti, segrevamo še nekaj minut, da se segreje tudi sirup v steklenicah.

Bezgov napitek 2 v 1

Nato štedilnik ugasnemo, steklenice pa pustimo v loncu z vodo in pokrijemo z odejo ali debelejšo brisačo, da se počasi ohlajajo. Naslednji dan je sirup pripravljen za uporabo, v steklenicah pa zdrži tudi več let.

Sirup ponudimo razredčen z navadno vodo, kot dodatek penečemu vinu ali kot sladilo v čaju ali ledenemu čaju.

Bezgov napitek 2 v 1

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor