Zdrav polnozrnat kruh s semeni
Ni boljšega kot odrezati kos toplega domačega kruha, kajne? Če se strinjate tudi s tem, da radi pojeste nekaj zdravega, potem je ta recept kot nalašč za vas. Pripravite zdrav polnozrnat kruh s semeni in uživajte v njegovem božanskem okusu. Tako nasiten je, da ga lahko jeste kar samega. Če pa si poleg privoščite še skodelico najljubšega toplega napitka, je užitek zagotovljen!
Pripomočki za polnozrnat kruh:
- majhen podolgovat pekač
- pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za pripravo testa
- pečica
- manjša posodica
- večja posoda
- žlica
Sestavine za polnozrnat kruh:
- 350 g polnozrnate moke
- zvrhana čajna žlička himalajske soli
- 2 jušni žlici lanenih semen
- 1 jušna žlica oljčnega olja
- okrog 3 dl tople vode
- 15 g svežega kvasa
- 1 čajna žlička rjavega ali kokosovega sladkorja
Postopek priprave polnozrnatega kruha:
V posodici zdrobimo kvas, dodamo 0,5 dl tople vode, žličko moke in sladkorja ter premešamo.
Ob strani pustimo vzhajati.
V posodo damo moko in lanena semena.
Nato dodamo olje, preostanek vode (po potrebi lahko dodamo še malo vode, če bo zmes pretrda, a raje postopoma in manj kot več) ter premešamo. Dodamo še vzhajan kvas iz posodice in dobro premešamo. Gnetemo na pomokanem pultu. Če imamo kuhinjskega robota, ga zadolžimo za to opravilo. 🙂
Zmes se ne sme lepiti na posodo, torej ne sme biti premokra, v notranjosti pa mora vseeno ostati mehka.
Pekač rahlo pomokamo in zmes enakomerno razporedimo. Pokrito s kuhinjsko krpo pustimo vzhajati na toplem (lahko tudi v pečici, segreti na 70 stopinj Celzija) vsaj 45 minut. Ko se kruh dvigne do roba, je dovolj vzhajan. Ni ga treba ponovno vzhajati.
Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija in kruh pečemo nekje 45 minut. Po tem v prostoru prijetno diši, kruh pa je tako okusen, da se mu boste težko uprli in počakali, da se malo ohladi.
Poleg si brez slabe vesti privoščite kar koli, saj je tak zdrav polnozrnat kruh s semeni odlična priloga k vsaki jedi. Dober tek!