Viška pogača
Print Friendly, PDF & Email

Bi poskusili prav posebno pogačo po dobrem starem receptu, ki prihaja z otoka Visa? Če je vaš odgovor pritrdilen, predlagam,da naredite viško pogačo s slanim nadevom z ribo ter presenetite svojo družino ali prijatelje z odlično specialiteto, ki ima pridih morja. Za pripravo te čudovite pogače ne potrebujete veliko izkušenj v kuhinji, posebej če za izdelavo testa uporabljate kruhomat ali kuhinjski robot z nastavkom za izdelavo testa. Po tem receptu boste izdelali viško pogačo, ki bo zadostovala za 6-8 oseb.

Pripomočki za izdelavo viške pogače:

  • ventilacijska električna pečica
  • kruhomat ali kuhinjski robot z nastavkom za pripravo testa ali posoda za ročno izdelavo testa, če testo delamo sami
  • okrogli pekač premera 33 cm
  • globlja ponev ali vok za praženje
  • kuhalnica
  • dve posodi za vzhajanje testa
  • velika jušna žlica
  • valjar za valjanje testa
  • nož in deska za rezanje sestavin
  • platnena kuhinjska krpa

Sestavine za izdelavo viške pogače:

Za testo:

  • 600 g bele gladke moke tip 500 (če želite, lahko testo naredite tudi iz 450 g bele moke in 150 g ajdove ali graham moke)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 celo jajce (ni obvezna sestavina)
  • 2 mali žlički soli
  • 330 ml vode ali mleka (mleko ni obvezna sestavina)
  • 2,5 velike zravnane žlice sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa

Za nadev:

  • 3 čebule (približno 550 g)
  • 5 strokov česna (ni obvezna sestavina)
  • 1 dl belega vina
  • 8 žlic olivnega olja
  • 150 g narezanih pelatov
  • 1 velika jušna žlica sladkorja
  • 150 g tune z pločevinke (ni obvezna sestavina)
  • 200 g slanih inčunov ali slanih sardel
  • sol in poper po okusu (1/4 čajne žličke ali manj)
  • 1 velika žlica posušenega peteršilja ali origana (ni obvezna sestavina)

Postopek za izdelavo viške pogače:

Pogosto delam tradicionalno viško pogačo in za spremembo okusa vedno nekaj dodam po svoje. Če želite poskusiti star tradicionalni recept za viško pogačo, potem izpustite sestavine, ki niso obvezne in uporabite samo belo gladko moko pri izdelavi testa.

Najprej naredimo testo. Če uporabljamo kruhomat, naštete sestavine, stresemo v posodo za kruhomat in nastavimo program za izdelavo testa. Če testo delamo ročno, v posodo najprej vlijemo vodo, nato damo 2 ravni žlički soli in 3 žlice olivnega olja. Dodamo moko, v katero vmešamo sladkor in kvas. Sestavine premešamo in zgnetemo testo.

Posodo z narejenim testom pokrijemo in postavimo na toplo za 30 do 40 minut, da vzhaja. Ko je testo narejeno, ga prerežemo na polovico, tako da dobimo dva približno enaka dela.

Medtem, ko testo vzhaja, naredimo nadev.

Vzamemo vok ali globljo ponev, vanjo vlijemo olivno olje in na trakove narezano čebulo. Na zmernem ognju prepražimo čebulo in jo med praženjem večkrat premešamo.

Ko je čebula prepražena, ji dodamo narezani česen, pelate, žlico sladkorja, 1 dl belega vina, odcejeno tuno iz pločevinke ter sol in poper po okusu. Vse sestavine dobro premešamo in na zmernem ognju kuhamo okoli 40 minut.

Voka ne pokrivamo, nadev pa večkrat premešamo. Ko sestavine v voku ostanejo skoraj brez tekočine, jih premešamo in takoj odstranimo z ognja ter postavimo na hladno.

Sedaj vzamemo prvi del testa in ga s pomočjo valjarja razvaljamo v krog v velikosti pekača. Debelina razvaljanega testa naj bo okoli 5 mm. Dno pekača nekoliko naoljimo in potrosimo z moko ter vanj postavimo razvaljano testo. Robove testa s prsti izvlečemo malo čez rob pekača.

Na razvlečeno testo v pekaču stresemo ohlajen nadev, ki ga enakomerno razporedimo po površini spodnjega dela testa.

Po nadevu zložimo slane sardele ali inčune ter potrosimo 1 veliko žlico peteršilja ali origana.

Takoj vzamemo drugo polovico testa, tudi to razvaljamo v krog in z njo pokrijemo nadev v pekaču. Izvlečene robove spodnje polovice testa prepognemo preko zgornjega dela testa.

Tako narejeno pogačo pokrijemo s kuhinjsko krpo in jo pustimo počivati na toplem okoli 20 minut. Po poteku tega časa vzamemo pripravljeno pogačo v pekaču in jo po sredini zarežemo v obliki črke x.

Pekač postavimo v pečico segreto na 160 °C in pečemo okoli 45 minut. Čas pečenja in temperaturo prilagodite svoji pečici. Ko je viška pogača pečena, jo odstranimo iz pečice, vzamemo platneno kuhinjsko krpo in jo namočimo v vodo ter dobro ožamemo. S tako namočeno krpo pokrijemo pogačo in pustimo, da se ohladi.

Viška pogača je pripravljena, narežite jo na kose tako, kot bi rezali torto, in uživajte v njenem čarobnem okusu.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor