Rahlo testo za pizzo
Print Friendly, PDF & Email

Pico imajo vsi radi, tako mladi, kot tudi malo manj mladi. Pomembno je s čim jo obložimo, seveda pa je tista glavna osnova pri pici testo. Če je testo okusno, rahlo in hkrati hrustljavo, je pica lahko tudi manj bogato obložena, pa je kljub temu zelo dobra. Testo po tem receptu je odlično, hkrati pa je priprava enostavna in hitra.

rahlo-testo-za-pizzo-14

 

Rahlo testo za pizzo – pripomočki

  • posodica za kvas
  • velika jušna žlica
  • majhna čajna žlička
  • merilni vrček
  • posoda za gnetenje
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • pečica (ventilacijska)

Rahlo testo za pizzo – sestavine

za pekač v velikosti pečice

  • 500 g mehke bele moke (ali katerekoli druge)
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 1,5 čajne žličke sladkorja
  • 30 g kvasa
  • 2,2 dcl mleka
  • 1,3 dcl gazirane mineralne vode
  • 3 jušne žlice olivnega olja

Rahlo testo za pizzo – postopek

Kvas razdrobimo v pribl. 1 dcl mlačnega mleka in dodamo sladkor. Premešamo ter pustimo na sobni temperaturi, da naraste. V merilni vrček vlijemo preostalo mleko (sobne temperature ali rahlo mlačno), gazirano vodo in dodamo olivno olje.

rahlo testo za pizzo

V posodo za gnetenje vsujemo moko, dodamo sol in premešamo. Ko kvas naraste, ga vlijemo v moko in dodamo mleko, v katerega smo dodali vodo in olivno olje.

rahlo testo za pizzo

Zamesimo gladko testo. V kolikor se nam zdi, da se testo težko mesi, dodamo še vode.

rahlo testo za pizzo

Takoj, ko smo testo zamesili, ga na podlagi za valjanje razvaljamo v velikosti pekača in ga položimo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. V kolikor želimo, da bo testo tanjše in ne debelo, lahko s testa naredimo podlago za dve pizzi (razdelimo ga na pol in bolj na tanko razvaljamo).

rahlo testo za pizzorahlo testo za pizzo

 

 

 

 

 

Pekač s testom za nekaj časa postavimo na toplo (npr. v pečico, katero smo predhodno rahlo ogreli) in pustimo nekaj časa, da testo malo vzaja in se “napihne” (cca 10 -15 minut).

rahlo testo za pizzo

Tako, testo je pripravljeno, da ga obložimo in “okrasimo” po svojem okusu.

rahlo testo za pizzo

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (ventilacijsko) na 170 stopinj Celzija in pečemo 35 minut (pri debelejšem testu) oz. 25 minut, če je testo bolj tanko. Čas peke je odvisen tudi od debeline obloge na pici in ga ustrezno prilagodimo.

rahlo testo za pizzo

Mmmm, diši po dobri pizzi! Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 51 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor