Peteršiljeva pogača
Želite nekaj prav posebnega? Nekaj, česar se v trgovini ne da kupiti? Predlagam, da svoje domače presenetite in izdelate prav posebno peteršiljevo pogačo. V primeru, da imate kruhomat, testo lahko naredite tudi v njem in si prihranite nekaj časa.
Peteršiljeva pogača – pripomočki:
- posoda za gnetenje in vzhajanje testa ali kruhomat
- pekač za peko kruha
- papir za peko
- velika žlica
- mala kavna žlička
- tehtnica
- žlica za mešanje testa
Peteršiljeva pogača – sestavine:
- 330 ml vode
- 4 velike žlice olivnega olja
- 1,1/2 male žličke soli
- 3 velike ravne žlice rjavega sladkorja
- 550 g bele gladke moke
- 3 velike žlice posušenega peteršilja
- 1 celo jajce
- 1 suhi kvas
- 20 g masla
Peteršiljeva pogača – postopek:
V 330 ml vode dodamo olivno olje in sol. Dodamo moko in vanjo vmešamo kvas in sladkor, nato dodamo jajce in 3 žlice peteršilja.
vse skupaj dobro pregnetemo, da testo postane gladko. V primeru, da je testo lepljivo, ga potrosimo z malo moke in ponovno pregnetemo. Ko je testo pripravljeno, ga pustimo vzhajati na toplem 1 uro. Če želite testo iz kruhomata, naštete sestavine preprosto denite v posodo kruhomata in nastavite program za izdelavo testa.
Po poteku tega časa (1 ura za vzhajanje testa) testo oblikujemo v krog in ga položimo na pekač, podložen s papirjem za peko. Testo površinsko zarežemo z nožem in dodamo nekaj na tenko narezanih koščkov masla.
Pekač damo v pečico, segreto na 50 °C za 30 minut, da testo še enkrat vzhaja.
Po poteku tega časa temperaturo v pečici povečamo na 180 °C in pečemo 30 minut. Peteršiljeva pogača je pripravljena.
Pokrijemo jo z nekoliko navlaženo krpo in pustimo, da se ohladi.
Dober tek!