Peteršiljeva pogača
Print Friendly, PDF & Email

Želite nekaj prav posebnega? Nekaj, česar se v trgovini ne da kupiti? Predlagam, da svoje domače presenetite in izdelate prav posebno peteršiljevo pogačo. V primeru, da imate kruhomat, testo lahko naredite tudi v njem in si prihranite nekaj časa.

Peteršiljeva pogača

Peteršiljeva pogača – pripomočki:

  • posoda za gnetenje in vzhajanje testa ali kruhomat
  • pekač za peko kruha
  • papir za peko
  • velika žlica
  • mala kavna žlička
  • tehtnica
  • žlica za mešanje testa

Peteršiljeva pogača – sestavine:

  • 330 ml vode
  • 4 velike žlice olivnega olja
  • 1,1/2 male žličke soli
  • 3 velike ravne žlice rjavega sladkorja
  • 550 g bele gladke moke
  • 3 velike žlice posušenega peteršilja
  • 1 celo jajce
  • 1 suhi kvas
  • 20 g masla

Peteršiljeva pogača – postopek:

V 330 ml vode dodamo olivno olje in sol. Dodamo moko in vanjo vmešamo kvas in sladkor, nato dodamo jajce in 3 žlice peteršilja.

Peteršiljeva pogača

vse skupaj dobro pregnetemo, da testo postane gladko. V primeru, da je testo lepljivo, ga potrosimo z malo moke in ponovno pregnetemo. Ko je testo pripravljeno, ga pustimo vzhajati na toplem 1 uro. Če želite testo iz kruhomata, naštete sestavine preprosto denite v posodo kruhomata in nastavite program za izdelavo testa.

Peteršiljeva pogača

Po poteku tega časa (1 ura za vzhajanje testa)  testo oblikujemo v krog in ga položimo na pekač, podložen s papirjem za peko. Testo površinsko  zarežemo z nožem in dodamo nekaj na tenko narezanih koščkov masla.

Peteršiljeva pogača

Pekač damo v pečico, segreto na 50 °C za 30 minut, da testo še enkrat vzhaja.

Peteršiljeva pogača

Po poteku tega časa temperaturo v pečici povečamo na 180 °C in pečemo 30 minut. Peteršiljeva pogača je pripravljena.

Peteršiljeva pogača

Pokrijemo jo z nekoliko navlaženo krpo in pustimo, da se ohladi.

Peteršiljeva pogača

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor