Najhitrejši kvašeni rogljički s skuto
Za pripravo rogljičkov obstaja veliko različnih receptov, toda odkar sem odkrila tega, jih pripravljam samo še na ta način. Zakaj? Preprosto – ker so to najhitrejši kvašeni rogljički, ki nas kupijo že s svojim čudovitim vonjem. Najhitrejši so zato, ker so – vključno s peko – pripravljeni v 45 minutah, najmehkejši pa zato, ker so res izredno mehki in se kar topijo v ustih. Ni vam treba čakati, da vzhajajo, vseeno pa so čudovitega videza in še boljšega okusa. Najhitrejši kvašeni rogljički po tem receptu so jed, ki jo enostavno morate poskusiti.
Pripomočki za kvašene rogljičke:
- posoda za pripravo zmesi
- manjša kozica
- srednje velik nož
- podlaga za testo
- pekač
- kuhinjski valjar
- malo peka papirja
- lahko tudi kuhinjski robot za pripravo testa
Sestavine za kvašene rogljičke:
- 500 g gladke moke
- 21 g (tj. 1/2 običajne kocke) svežega kvasa
- 250 ml mleka
- 140 g raztopljenega masla
- 1 kavna žlička soli
- 200 g skute
- 50 g kisle smetane
- 1 jajce za premaz
- 1 jušna žlica sezama za posip
Postopek za pripravo rogljičkov:
V posodo damo moko, pol kavne žličke soli, nadrobljen sveži kvas, mlačno mleko in raztopljeno maslo.
Nato vse dobro premešamo – lahko ročno ali pa s pomočjo kuhinjskega robota z nastavkom za testo. Dobiti moramo testo, ki bo na otip mehko in prožno.
Zdaj pripravimo zmes za polnilo – združimo skuto, kislo smetano in pol kavne žličke soli ter dobro premešamo. Lahko polnimo tudi s čim drugim.
Testo lahko razdelimo na dva dela in vsakega posebej s pomočjo kuhinjskega valjarja razvaljamo na velik krog. Krog razrežemo na četrtine in na vsak del nanesemo del polnila.
Potem previdno zavijemo rogljičke, in sicer tako, da začnemo pri širšem delu, ki ga zavijamo proti vrhu “trikotnika”.
Na koncu rogljičke stisnemo ob strani, da nam polnilo pri peki čim manj uhaja. Rogljičke lepo oblikujemo, jih zložimo na pekač, na katerega smo predhodno položili peka papir, jih premažemo z rumenjakom in posujemo s sezamom. Pečemo 20-30 minut na temperaturi 200 stopinj Celzija.
Mmm, zdaj v kuhinji že prijetno diši. Razvajajmo sebe in svoje najbližje s temi nadvse okusnimi, najhitrejšimi in najmehkejšimi rogljički, ki se nam bodo v ustih kar topili. Ne rabite čakati testa, da vzhaja, temveč ga lahko takoj pripravite in postavite v pečico. Sploh obstaja kaj lažjega? Tako pripravljeni rogljički so zelo veliki in zares čudoviti.