Masleno mlečni kruhki
Print Friendly, PDF & Email

Si želite najbolj mehak masleno mlečni kruhek za zajtrk, večerjo ali prigrizek? Če je vaš odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in si pripravite odlične bombetke, kruhke ali pogačice, ki se preprosto topijo v ustih.

Kruhki, masleno mlečnega okusa, ki se preprosto topijo v ustih, po receptu pa bomo pripravili približno 20 odličnih kruhkov, ki teknejo že sami po sebi, ali pa si iz njih naredimo sendviče.

Pripomočki za masleno mlečne kruhke

  • okrogli pekač premera 40 cm

Sestavine za masleno mlečne kruhke

Za cca. 20 kruhkov:

  • 1000 g bele gladke moke tip 500 ali moke že pripravljene za peko kruha in krušnih peciv
  • 2 čajni žlički soli
  • 2,5 velikih poravnanih jušnih žlic sladkorja
  • 1,5 vrečke suhega kvasa (10 g)
  • 120 g raztopljenega masla
  • 600 ml toplega mleka segretega na 30-40 stopinj Celzija
  • 1 celo jajce

Kako pripravimo masleno mlečne kruhke?

V večji posodi zmešajmo moko, suhi kvas, sladkor in sol.

Dodamo toplo mleko, ki smo ga pred tem segreli na temperaturo med 30 in 40 stopinj Celzija.

Vse sestavine dobro premešamo in dodamo raztopljeno maslo.

Še enkrat premešamo ter ročno zgnetemo testo, da je gladko in mehko na otip.

Testo pustimo vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se njegov volumen ne podvoji. Zaradi lažjega oblikovanja in kasneje rezanja, testo lahko razdelite na 2 dela kot sem to naredila jaz.

Vzhajano testo znova pregnetemo in ga oblikujemo v svaljku podobno obliko.

Z nožem testo narežemo na približno 20 približno enako velikih kosov, debeline 3-4 cm.

Vsak kos testa na pomokani površini oblikujemo v majhen kruhek.

Oblikovane kruhke polagamo na s papirjem za peko obložen ali naoljen pekač.

Pokrijemo s kuhinjsko servieto in jih še malo počivati, približno 30 minut na toplem.


Medtem segrejemo klasično pečico na 180 °C. To je pomembno, da bodo kruhki pečeni ravno prav. Ko čas vzhajanja poteče, v posodici razžvrkljamo 1 jajce in z njim premažemo vsak kruhek posebej.

Napolnjen pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 15 do 20 minut.

Ko so kruhki pečeni, jih vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se nekoliko  ohladijo. Čas in temperaturo pečenja lahko po potrebi prilagodite svoji pečici. Mlečni kruhki so mehki in rahli ter imajo poln okus.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor