Lepinje
Print Friendly, PDF & Email

Lepinje, ki jih bomo pripravili po tem receptu so mamljivega okusa, imajo mehko in puhlo sredico ter hrustljavo zapečeno skorjo in so zagotovo najboljše od vseh, ki sem jih do sedaj poskusila. So odlična izbira za pripravo sendvičev, hamburgerjev in čevapčičev. Te zelo okusne, hrustljave, a kljub temu mehke lepinje, so odlično presenečenje za vso družino. Lepinje pripravljene po tem receptu zadostujejo za 14 do 16 oseb, oziroma iz pripravljenega testa bomo lahko oblikovali 14 do 16 lepinj, odvisno od tega, kakšno velikost boste izbrali.

Pripomočki za pripravo lepinj

  • pekač velikosti vaše pečice
  • papir za peko

Sestavine za pripravo lepinj

Za 14 – 16 lepinj:

  • 1200 g gladke bele moke tip 500
  • 1 kocka svežega kvasa (42 g)
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 24 g soli
  • 360 ml mlačnega mleka
  • 350 ml mlačne vode + 5 žlic mlačne vode za vzhajanje svežega kvasa
  • 12 žlic jogurta z 3,2% mlečne maščobe

Kako pripravimo lepinje?

Najprej vzamemo posodo za vzhajanje testa in vanjo skozi cedilo presejemo 1200 g bele gladke moke tip 500.

V kolikor nimate posode za vzhajanje testa si lahko pomagate tudi z navadnimi posodami. V tem primeru pazite da je posoda dobro pokrita in ves čas na toplem. Ko smo presejali moko v posodo, s pomočjo žlice naredimo na sredini jamico v katero stresemo zdrobljeni sveži kvas, 2 čajni žlički sladkorja in 5 jušnih žlic mlačne vode.

Sestavine v jamici malo premešamo in pustimo v pokriti posodi, da kvas vzhaja približno 10 minut. Ko čas poteče, odstranimo pokrov in nekoliko premešamo sredinski del, v katerem je vzhajal kvas, ter ga združimo s preostalo moko.

Sedaj previdno na sam rob posode dodamo sol.

Takoj za tem postopoma med mešanjem vlijemo mlačno mleko.

Po enakem postopku vlijemo tudi mlačno vodo.

Dodamo še 12 jušnih žlic jogurta.

Vse sestavine dobro združimo, nato pa kar v posodi dobro pregnetemo testo. Pripravljeno testo mora biti nekoliko mehkejše tako, da med gnetenjem in oblikovanjem potrosite nekaj moke po rokah, da se testo ne lepi za prste. Ko je testo lepo pregneteno, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Oziroma toliko, da doseže dvojno količino testa.

Ko testo vzhaja, iz testa oblikujemo 14 do 16 kroglic, ki jih postavimo pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko. Ker je testo mehko in nekoliko lepljivo, ga bomo lažje oblikovali če si po rokah med oblikovanjem potrosimo malo moke ter pred polaganjem potrosimo tudi papir za peko.

Tako bomo preprečili lepljenje testa. Tako oblikovane kroglice pokrijemo s platneno kuhinjsko brisačo in pustimo na toplem ter pustimo da vzhajajo še 30 minut. Po tem času, vzamemo pekač velikosti pečice in ga obrnemo na hrbtno stran, na katero položimo papir za peko. Na hrbtno stran polagamo lepinje, ki jih oblikujemo s prsti iz že vzhajanjih kroglic, ki smo jih oblikovali v prejšnjem koraku. Na pekač položimo 3- 4  lepinje, odvisno od velikosti.

Pekač z lepinjami postavimo v klasično pečico, ki smo jo pred tem segreli na 250 °C in lepinje pečemo 8 minut (čas in temperaturo pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici). Po poteku časa, lepinje  vzamemo iz pečice in ponovimo postopek s preostalimi lepinjami vse dokler ne spečemo vseh.

Pečene lepinje postavimo na servirni krožnik, pokrijemo s kuhinjsko brisačo in pustimo pokrite še 10 minut, da se nekoliko ohladijo.

Postrežemo in uživamo v odličnem okusu. Poskusite jih pripraviti tudi vi. Čeprav sem poskusila številne recepte za pripravo lepinj, vam zagotavljam, da je ta od vseh najboljši.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor