Lepinje z žara
Pikniki, pleskavice, čevapčiči in lepinje z žara gredo prav lepo z roko v roki skupaj. Ste misli, da lepinje lahko samo kupite, ker jih je težko narediti? Sploh ne! Resnično jih morate takoj ob prvi priložnosti speči, nedvomno bo vam in vašim všeč, kajti vonj kot iz pekarne, s pridihom dimljenega vas bo očaral.
Lepinje z žara – pripomočki:
- posoda za mešanje testa
- tehtnica
- valjar
- 2 lista peki papirja
Lepinje z žara – sestavine:
Za 8 do 9 lepinj
- 500 g gladke moke
- 1 vrečica suhega kvasa
- žlička soli
- žlička sladkorja
- 300 ml vode
- 2 žlici olivnega olja
Lepinje z žara – postopek:
Moko presejemo v posodo za mešanje. Ker bomo uporabili suhi kvas, ni potrebno delati kvasec, zato istočasno dodamo vse sestavine in zamesimo testo. Testo gnetemo 8 do 10 minut. Nato posodo pokrijemo in pustimo vzhajati. Če bomo uporabili sveži kvas, naredimo najprej kvase, nato naprej enako.
Po vzhanaju razdelimo testo na 8 do 9 kupčkov. Delovno površino pomokamo z ostro ali koruzno moko in vsak kupček testa kar s prsti razvlečemo ali razvaljamo z valjarjem.
Peki papir razrežemo na lističe, ker nam bodo služili kot podloga med zloženimi kruhki. Polagamo eden na drugega in vsakega malo pomokamo. Med tem, ko čakajo na peko, bodo tako zloženi še vzhajali.
Ko smo končali s peko mesa in zelenjave in ko je oglju ali briketom že pošla tista najbolj močna vročina, damo peči lepinje. Na vročo mrežo položimo kruhke.
Na kruhkih bomo opazili, da se bodo začeli delati zračni mehurčki, kar je prav. Lepinje so izredno hitro pečene, dovolj je 3 minute z vsake strani. Obrnemo jih samo enkrat.
Ker so res hitro pečene, jih ves čas nadzorujemo in pazimo, da se nam ne zažgejo.