Hrustljavi kruhki s semeni
Hrustljavi kruhki s semeni so idealni za zajtrk, malico ali kar tako za grizljanje. Na njih se odlično poda maslo z medom, zraven pa skodelica čaja. Seveda tudi s salamo so prav odlični.
Hrustljavi kruhki s semeni – pripomočki:
- skodelica volumna 180 ml
- skleda
- lopatka za mešanje
- veliki pekač pečice 44 cm x 34 cm
- 2 kosa peki papir
- valjar
- nož za pizzo (lahko je tudi običajen)
Hrustljavi kruhki s semeni – sestavine:
Sestavine so odmerjene za pekač velikosti 44 cm x 34 cm (za manjši pekač odmerite manj sestavin)
- 3/4 skodelice bučnih semen
- 3/4 skodelice ovsenih kosmičev
- 1/2 skodelice lanenih semen
- 1/2 skodelice sončničnih semen
- 1 in 1/2 skodelice bele moke (lahko tudi kakšne druge: ržena, mešana, krušna, pirina … )
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 1/4 skodelice olivnega olja
- 1 do 1 in 1/2 skodelice vode (odvisno od moke)
Hrustljavi kruhki s semeni – postopek:
Najprej si s skodelico odmerimo semena in kosmiče.
Semena in kosmiče presipamo v skledo in jih premešamo. Nato dodamo presejano moko, pecilni in sol ter spet vse premešamo.
Nato dodamo še mokre sestavine vodo in olje ter z lopatko združimo v testo. Ni potrebno mešanje z roko. Najprej dodamo samo 1 skodelico vode in če je potrebno dolijemo še po potrebi. Pri beli moki je dovolj 1 skodelica.
Na pult položimo peki papir in nanj zvrnemo testo. Na testo položimo drugi list papirja in nato z valjarjem zvaljamo testo čim bolj tanko. Valjanje gre zelo lahko, nič nas ne bo jezilo.
Nato testo s spodnjim peki papirjem preložimo v pekač in damo peči v predhodno ogreto pečico na 190 stopinj Celzija za 15 do 18 minut, odvisno od pečice.
Še vroče pečeno takoj razrežemo na poljubne oblike kruhkov, kajti mrzli kruhki se bodo težko rezali oziroma se bodo zelo drobili.
Hrustljave kruhke si postrežemo kadarkoli se nam jih zahoče. Primerni so za zajtrk, malico ali večerno grickanje ob televizorju. Prav tako so idealni za v torbico in nam lahko v službi ali na potovanju potešijo lahkoto.